Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Réber László illusztrációiból nyílik kiállítás

Létrehozva:

Forrás: Virág Benedek Ház‎/Facebook

A Munkácsy-díjas grafikusművész születésének 100. évfordulója alkalmából, Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel a művész irodalmi illusztrációból nyílik kiállítás vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.

Réber minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint két nemzedéktársa: Örkény István és Kurt Vonnegut, akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát.

Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.

Az Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! című tárlat középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat mutatnak be.

Legnépszerűbb cikkeink