Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Ez egy mennydörgős nap, nagyobb, hosszabb villámok Dél-Amerikától Nagykanizsáig

Létrehozva:

Két villámlási rekord is megdőlt a világban, Nagykanizsa felett elképesztő villámok cikáztak. 

A világ leghosszabb, több mint 700 kilométeres villámlását észlelték 2018. október 31-én egy brazíliai viharban – jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az új rekord több mint kétszeresen haladja meg a korábbit, amely 321 kilométer hosszan ívelte át az égboltot 2007. június 20-án az Egyesült Államokban, Oklahomában. A WMO szerint a friss világrekorder villám olyan hosszú volt, mintha Londontól a svájci Bázelig, vagy Amerikában Washingtontól Bostonig tartott volna.

Új rekord született a villámlás időtartamában is a genfi székhelyű WMO mérései szerint: 2019. március 4-én 16,73 másodpercig tartott egy légköri elektromos kisülés Argentína északi részén. Ez ugyancsak több mint kétszeresen haladja meg a korábbi – 7,74 másodperces – rekordot, amely 2012. augusztus 30-án született Dél-Franciaországban. Az újabb villámrekordokat új, az extrém időjárási jelenségeket, köztük az úgynevezett megavillámok mérését is lehetővé tévő műholdas képalkotó technológiákkal állapították meg.

A nagykanizsai villámlásokban szerencsére senki nem sérült meg, Indiában viszont szomorú rekordot állítottak fel a viharok: rövid idő alatt több mint 100 ember vesztette életét villámcsapások következtében.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink