Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Lengyelország magának akarja a Németországból kivont amerikai katonákat

Létrehozva:

Több kelet-európai állam is megrémült az USA csapatkivonásától. Ki nem mondva az orosz fenyegetés növekedésétől tartanak.

Lengyelország nem Németország rovására akarja az amerikai katonai kontingens növelését elérni – közölte hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a balti BNS hírügynökségnek nyilatkozva. „Ezt a célt nem a Németországban állomásozó amerikai katonai kontingens csökkentése révén akarjuk elérni” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő Heiko Maas német külügyminiszter keddi varsói látogatásának küszöbén.

  • A The Wall Street Journal című amerikai lap értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök mintegy 9500 fővel csökkentené a Németországban állomásozó, jelenleg 34 500 fős katonai kontingenst.
  • A Der Spiegel német hetilap pedig 5000 és 15 000 közé tette az idén őszig kivonandó amerikai katonák számát.

A Fehér Ház, illetve a Pentagon egyelőre hivatalosan nem erősítette meg ezt az értesülést, ugyanakkor a berlini vezetés az elképzelésről már tájékoztatást kapott – írta a dpa német hírügynökség. Végleges döntés azonban még nem született az ügyben.

Az amerikai csapatcsökkentési tervek felmerülését követően Morawiecki a múlt héten egy lengyel rádió műsorában reményét fejezte ki, hogy a Németországból kivont katonák egy részét Lengyelországba vezényelhetik át, ami szerinte

megerősítené a NATO keleti szárnyát és szavatolná ezzel egész Európa biztonságát.

Jacek Czaputowicz külügyminiszter hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette: a balti országokkal azon a közös állásponton vannak, hogy az amerikai csapatok európai jelenléte növeli a NATO elrettentő és védelmi képességeit.

„Mindez azt jelenti, hogy véleményünk szerint nem szolgálja biztonságunkat a Németországban állomásoztatott amerikai csapatok csökkentéséről szóló döntés” – hangsúlyozta Czaputowicz balti hivatali partnerével tartott megbeszélése nyomán.

Jelenleg mintegy ötezer amerikai katona állomásozik Lengyelországban. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink