Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az álhírek elleni határozottabb fellépésre kérték az Európai Bizottságot

Létrehozva:

fake news
Forrás: pixabay.com

Műsorszolgáltatók, kiadók és újságíró-szervezetek arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy hozzon sokkal hatékonyabb intézkedéseket a koronavírus-járvány idején fokozottan terjedő álhírek leküzdésére és eltávolítására többek közt olyan internetes platformokról, mint a Google vagy a Facebook – írja az MTI.

Három médiaszervezet – az Európai Újságíró Szövetség, az Európai Kiadók Tanácsa és az Európai Kereskedelmi Televíziók Szövetsége – azt követően adott ki együttes nyilatkozatot, hogy az Európai Bizottság szerdán bemutatta a koronavírus-járvány idején tapasztalt álhírek terjedéséről szóló – a dezinformáció elleni küzdelemhez kötődő intézkedéseket is tartalmazó – jelentését. Az aláírók kiemelték,

„riasztó méreteket öltött az álhírek internetes megjelenése és terjedése a világjárvány idején”,

amely „pusztító hatást gyakorolt a közegészségügyi erőfeszítésekre”.

Véleményük szerint az internetes platformok üzemeltetői által 2018-ban aláírt magatartási kódex elégtelennek bizonyult a terjesztett dezinformáció kezelésére, a tartalmak felkutatására és törlésére. Minél előbb szükséges, hogy hatékonyabb eszközökkel lépjenek fel az ilyen megjelenések felkutatása és sikeres kezelése kapcsán – írták, mondván, hogy Európa túlzottan is a médiaplatformok üzemeltetőinek jóakaratára támaszkodik.

Az aláírók javaslatai között szerepel egyebek mellett olyan szankciórendszer bevezetése, amely a magatartási kódex aláíróit önálló, gyors és hatékony cselekvésre ösztönzi. Véleményük szerint

az uniós intézkedéseknek nem a büntetésre kell összpontosítaniuk, hanem a hamis tartalmak eltávolítását célzó önálló cselekvésre kell serkenteniük a médiaszereplőket.

Garantálnia kell továbbá az újságírói és szerkesztői szabadságot, valamint az alapvető jogok biztosítását is. Végezetül arra szólították fel a bizottságot, hogy folytassák az online platformokkal megkezdett párbeszédet az álhírek elleni küzdelem sikere érdekében.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerdán mutatta be a koronavírussal kapcsolatos álhírekről készített bizottsági jelentést. Többek közt kiemelte, hogy a

főként online felületeket használó csalók sok fogyasztót megtévesztettek

azzal a céllal, hogy túlárazott, hatástalan vagy veszélyes terméket vásároljanak. Ezért az Európai Unió azt akarja, hogy a közösségi média platformjai tegyenek többet a világjárványhoz kapcsolódó egészségkárosító csalásokkal és összeesküvés-elméletekkel szemben.

Legnépszerűbb cikkeink