Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem nőtt a szavazói száma, mégis erősödött a Fidesz

Létrehozva:

A Fidesz a koronavírus-járvány idején stabilizálni tudta szavazótáborát a Medián felmérése szerint, a támogatói nagyon elégedettek azzal, ahogy a kormánypárt a válságot kezelte, de a 30 év alattiak közt elvérezne.

A járvány egyébként nem sokat változtatott a pártok erősorrendjén. Ez derül ki a Medián május 28. és június 5. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, a HVG számára készített reprezentatív felméréséből. Bár

a Fidesz támogatóinak durván hárommilliós száma lényegében nem változott, a kormánypárt mégis erősödött,

híveinek elkötelezettsége, mozgósíthatósága kiemelkedő (68%).

Emiatt annak ellenére, hogy a teljes szavazókorú népességben a Fidesz támogatottsága hajszálra ugyanakkora, mint az előző, februári Medián-felmérésben, a választani tudó „biztos” szavazók körében mégis 55-ről 60 százalékra ugrott.

A két legnépszerűbb ellenzéki párt a Momentum és a DK támogatói is aktívak (73 és 70 százalékuk elszánt szavazó), az ellenzék többi pártja viszont együtt átlagosan mindössze 60 százaléknyi „biztos” támogatóra számíthat.

A Fidesz támogatóinak 91 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány a koronavírus-válságot kezelte: ők ötfokú skálán négyest vagy ötöst adtak a kabinet teljesítményére. A kormánypárt járvány kezelésével elégedettek száma egyébként a teljes szavazókorú népességben is magas, 58 százalék.

A 30 alattiak azonban jóval elégedetlenebbek: kevesebb mint felük adott közepesnél jobb osztályzatot a Fidesz teljesítményére.

Ha a 30 alattiakon múlna, egy „most vasárnapi” választást az ellenzék fölényesen megnyerne.

Legnépszerűbb cikkeink