Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Fürjes Balázs: Budapest ne akarja kihúzni magát a közös teherviselésből

Létrehozva:

Az államtitkár bármikor Karácsony Gergely rendelkezésére áll, csak kérnie kell. 

Fürjes Balázs államtitkár a Spirit FM-en beszélgetett Fiala Jánossal, itt közölte, hogy a keddi közfejlesztési tanács elmaradt, mivel Karácsony halasztást kért – szemlézte a beszélgetést az ATV. Karácsony nyilvánvalóvá tette, hogy azért nem ment el a tanácsra, mert nem látja értelmét megegyezni bármiben, amikor a kormány és a parlament úgy befolyásolja a döntéseket, ami kérdésessé teszi az ott elfogadott dolgokat, mondta Fürjes.

Fiala a beszélgetésben azt mondta, hogy kommunikációs háború kezd kialakulni, ahol nem ül le a főpolgármester Fürjessel beszélni, mondván, hogy neki Gulyás Gergely és Fürjes Balázs kevés, mert nem tudják azt garantálni, amit ma Magyarországon csak egy ember tud: Orbán Viktor.

Fürjes szerint viszont, mint „felsoroltak közt a legkisebb fiú” bármikor a főpolgármester rendelkezésére áll, akár élőben az Egyenes Beszédben is, ez csak Karácsonyon múlik. Sajnálja, ha Karácsony Gergely kevésnek tartja őt, de fontosnak érzi hangsúlyozni, hogy ha valamilyen kérdésben megegyeztek, és szavukat adták, arra nem volt példa, hogy azt a kormány később megváltoztatná. Azt viszont beismerte, hogy a kormány egy hierarchikus rendszer, amiben államtitkárként egy kis csavart jelent. Az ő főnöke Gulyás Gergely, és mindenki főnöke Orbán Viktor.

A beszélgetésben szóba került a „Stop Budapest-adó!”, amiről Fürjes elmondta, hogy ilyen adónem nincs, és a 3200 önkormányzat Budapest van a legkedvezményezettebb pozícióban. Szerinte Budapest a leggazdagabb önkormányzatok közé tartozik, és egy olyan válsághelyzet idején, ami 2000 milliárd forintos lyukat ütött az ország költségvetésében ezek az önkormányzatok nem tudják kihúzni magukat a közös teherviselésből. Arra az állításra, hogy ezek az elvonások egészen 2024-ig kitartanak, az államtitkár azt mondta, teljes képtelenség, hiszen a 2020-as és a 2021-es költségvetésre van csupán ráhatása most a kormánynak.

Szerinte arról van szó, hogy a Karácsony-féle Budapest-politika nem csak a főváros ügyeiről szól, hanem arról, hogy van egy versenyfutás az ellenzéki térfélen arról, hogy ki legyen 2022-ben a vezető erő, az ellenzék miniszerelnök-jelöltje.

A Lánchíddal kapcsolatban Fürjes azt mondta, hogy 3 hete kérdéseket tettek fel a főpolgármesternek, de erre nem kaptak választ, viszont Vitézy Dáviddal, és a főváros részéről Kiss Ambrussal és Tüttő Katával leül egyeztetni. Fürjessel Fiala közölte, hogy Karácsony Gergely új tanulmányt rendelt be a Lánchíddal kapcsolatban, az államtitkár elmondta, hogy erről nem tudott. Karácsony az RTL Klubnak adott interjúban beszélt arról, hogy a jelenlegi műszaki állapotban nincs szükség korlátozásokra, és a Lánchíd felújítása nem fog beleférni 18 hónapba, akár 2-3 év is lehet. Fürjes szerint az a baj, hogy a korábbi tanulmány szerint viszont nem tűr halasztást a felújítás, a halasztás megnöveli annak költségeit.

Legnépszerűbb cikkeink