Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Karácsony: „Csak az a kérdés, melyik évben megy csődbe a főváros”

Létrehozva:

Legalább is, ha a kormány 2024-ig fenntartja a megszorításokat, ahogy tervezi, mondta el a főpolgármester sajtótájékoztatón. Előállt azzal is, miket javasolna a kormánynak. 

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára – közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden sajtótájékoztatón, Budapesten, írja az MTI. Az ellenzéki politikus az eseményen ismertette azokat a felvetéseket, amelyeket képviselni fog a Belügyminisztérium és az önkormányzati szövetségek szerdai egyeztetésén.

A járványügyi védekezésre hivatkozva a kormány már elvont forrásokat az önkormányzatoktól, amelyek rengeteg új feladatot ellátva kivették a részüket a védekezésből, mondta Karácsony. Hozzátette, a kormány az önkormányzati ciklus végéig, 2024-ig akarja fenntartani a megszorításokat és ha azok addig érvényben maradnak, akkor „csak az a kérdés (…), hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat”.

Karácsony Gergely elmondta: a szerdai egyeztetésen ezért azt az álláspontot képviseli majd, hogy a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását, kompromisszumos javaslata szerint annak összege továbbra is maradjon az önkormányzatoknál, de „címkézett forrásként” azt csak útfelújításra lehessen használni.

Szintén képviselni fogja, hogy a közösségi közlekedés jegybevétel-kiesését kompenzálja a kormány a járvány idején, „idén és feltehetően jövőre is”. A kormány „a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó” összegét négyszeresére emeli, mindezt egy olyan időszakban, amikor járvány miatt a közösségi közlekedés jegybevételei drámai mértékben visszaestek – jegyezte meg, arra is kitérve, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 20 és 30 milliárd forint közé teszi a bevételkiesést.

A főpolgármester közölte: a kormány 2021-től megszüntetné a kültéri plakáthelyekre kivethető építményadót, ezt a javaslatot „sem városarculati, sem pedig az igazságos közteherviselés szempontjából” nem tudják támogatni.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy „végtelenül igazságtalan” és az európai jogszabályokba ütköző lenne, ha a kormány csak magánál tartaná azt az egymilliárd eurós támogatást, amelyet az Európai Unió a járvány okozta egészségügyi és társadalmi krízis kezelésére ad.

A főpolgármester kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnöknek a tavalyi önkormányzati választások utáni, a fővárosi beruházások és fejlesztések érvényben maradásáról tett kijelentéseihez képest az „állami kukaholding” továbbra is 3,6 milliárd forinttal tartozik a Fővárosi Közterület-fenntartónak.

A Pannon Park beruházáshoz korábban megítélt, több mint 3 milliárdos támogatást idén nem kapja meg a fővárosi önkormányzat, és a 3-as metró felújításához szükséges buszbeszerzéshez ígért 3 milliárdos támogatást sem, ami „óriási problémákat okoz” – jegyezte meg.

A főváros nem politikai alapon dönt az útfelújításokról ” mondta Karácsony Gergely egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy négy fideszes kerületi polgármester szerint a főpolgármester „lenullázta” kerületük útfelújítási keretét.

A Lánchíd felújítására vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: tárgyalnak a kormánnyal arról, melyek azok a közbeszerzést érintő technikai részletek, amelyek lehetővé teszik, hogy „ne a hídfelújítók, hanem a budapestiek járjanak jól”.

Arra reagálva, hogy a Pesti úti idősotthon újabb bírságot kapott, Karácsony Gergely közölte: a budapesti kormányhivatal elfogult az ügyben, ezért minden eljárásban a kizárásukat kezdeményezték.

A főpolgármester újságírói felvetésre azt mondta, hogy nincs szándékuk eltérni az egységes budapesti taxitarifáktól, de kíváncsiak a taxisok véleményére. A Gellért-hegyre tervezett siklót fontos és hasznos beruházásnak nevezte Karácsony Gergely, és új turizmusstratégiát sürgetett a főváros számára.

Legnépszerűbb cikkeink