Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A jakutföldi sámán ki akarta űzni Putyint, kényszergyógykezelésre ítélték

Létrehozva:

Alekszandr Gabisev / Forrás: Wikipedia

A jakutszki városi bíróság mondott ítéletet Alekszandr Gabisev sámán fölött, aki többször is megpróbált gyalog Moszkvába menni, hogy „kiűzze” Putyint.

Az MTI szerint a jakutszki bíróság eleget tett a jakutföldi idegbeteg-gondozó kérésének, és elrendelte a sámán kórházi kényszerkezelését.

Sem a bírósági beadványban, sem az ítéletben nem szerepel a gyógykezelés időtartama.

A férfi gyakorlatilag május 12. óta van kórházban.

Alekszej Prjanyisnyikov elmondta, hogy a bírósági eljárás kezdete előtt a rendőrség őrizetbe vette a védelem három tanúját, akik láttak, amint Gabisev-t május 12-én erővel állították elő, így tanúvallomásuk befolyással lehetett volna az ügy tárgyalására.

Prajnyisnyikov hétfőn a jogvédő szervezet Telegram-oldalán közölte, hogy a védelem megkapta a jakutföldi idegbeteg-gondozó keresetlevelét, amelyben kérték Gabisev kényszergyógykezelését.

A jogász szerint a keresetben Gabisev betegségének leírása helyett az szerepel, hogy személyiségzavarral szenved,

amit azzal indokoltak, hogy Gabisev a kormány megdöntésére és Putyin – „a démon és az Antikrisztus” – megbuktatására vonatkozó elméleteket hangoztatott. Ezért a pszichiátriai segítségre vonatkozó törvény értelmében kényszergyógykezelésre szorul.

Gabisev tavaly nyáron követőivel elindult Moszkvába, hogy „kiűzze Putyint”, de a rendvédelmi szervek többször is feltartóztatták.

Szeptemberben először két társát, majd őt magát is őrizetbe vették Burjátföldön, ideggyógyintézetbe szállították és októberben beszámíthatatlannak nyilvánították. A sámán a lakhelyelhagyási tilalom ellenére decemberben megint nekiindult a démonűzésnek, két nap múlva a rendőrök ismét megállították. Januárban bejelentette, hogy tavasszal ismét Moszkvába indul.

A védelem az Európai Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy hozzanak szigorú intézkedéseket Gabisev jogainak védelmében. Prjanyisnyikov szerint orvosok és rendőrök már május 6-án és 8-án felkeresték a sámánt, a SARS-CoV-2 nevű vírusra akarták letesztelni és megfigyelőbe szállítani.

Legnépszerűbb cikkeink