Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

ENSZ: a koronavírus felszínre hozta a faji megkülönböztetést az Egyesült Államokban

Létrehozva:

Az afroamerikaik közötti halálozás aránya kétszerese a többi közösségének.

A koronavírus-világjárvány és a George Floyd fekete férfi halála miatti amerikai tüntetések, akinek egy fehér rendőr a torkára térdelt az őrizetbe vétele közben, rámutatnak az Egyesült Államokban meglévő „járványos faji megkülönböztetésekre” – nyilatkozott az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Michelle Bachelet azt állította,

a Covid-19-járvány során tapasztalt egyenlőtlenségekkel együtt járó diszkriminációs gondok különböző szinteken igazolódnak az egyes országokban. A statisztikákból kiderül, hogy egyes országokban – közöttük Brazíliában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban – a Covid-19-nek pusztító hatása van az afrikai eredetű lakosságra, valamint az etnikai kisebbségekre. Az Egyesült Államokban a SARS-CoV-2 nevű vírussal diagnosztizáltak között a halálozási arányszám a kétszeres az afroamerikaik között, mint a többi közösségben.

Az ember jogi főbiztos, korábbi chilei elnök ennek alapján megállapította:

Ez a vírus a felszínre hozta azokat az endemikus egyenlőtlenségeket, amelyekről régóta nem vesznek tudomást. Az Egyesült Államokban a George Floyd halála kiváltotta tüntetések nemcsak a színesbőrűek elleni rendőri erőszakot, hanem az egészségügyben, az oktatásban, a foglalkozásban meglévő egyenlőtlenségeket és a helyi járványszerű faji megkülönböztetést is a felszínre hozták.

Legnépszerűbb cikkeink