Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A Pentagon is aggodalmát fejezte ki Trump miatt

Létrehozva:

Fotó: David Mark/Pixabay

Az amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy készen áll a hadsereg bevetésére a George Floyd halála miatti zavargások leállítására.

Trump a Fehér Ház Rózsakertjében, Bibliával a kezében jelentette be, hogy ha az államok vagy a városok vezetői megtagadják „a szükséges lépések megtételét lakosaik életének és vagyonának megóvása érdekében”, akkor az 1807-es Lázadási Törvényre hivatkozva, elnöki jogkörében beveti a hadsereget.

Erre reagált néhány tisztviselő a Pentagonból, az amerikai Védelmi Minisztériumból a CNN-nek. Azt állítják,

a helyzet még egyáltalán nem olyan sürgető, hogy aktívan be kelljen vetni a hadsereg csapatait, kivéve, ha az államok kormányzói egyértelmű parancsot adnak.

„Erős a nyomás a helyi rendőrök felelősségét tekintve” – mondta egy védelmi tisztviselő, utalva a törvényekre, amelyek megtiltják, hogy a katonaság az Egyesült Államokban bűnüldöző szerepet töltsön be.

„Úgy gondolom, hogy Amerikában nem szabad hozzászoknunk ahhoz, hogy a fegyveres erőknek kelljen az Amerikai Egyesült Államokban biztosítaniuk a rendet” – mondta Thomas Carden, az amerikai hadsereg vezérőrnagya, Georgia állam Nemzeti Gárdájának vezetője vasárnap újságíróknak. Hozzátette:

„Azonban megtiszteltetés, ha ezt kell tennünk.”

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink