Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy washingtoni püspök bírálta Trumpot, amiért Bibliával pózolt

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől.

Ahogy reggel írtuk, Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn. A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke ezután jelezte: a televízióból értesült az elnöki látogatásról.

„Fel vagyok dúlva”

– mondta a püspök.

„Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról” – tette hozzá a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető az MTI szerint, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban tömeges megmozdulások zajlanak, miután egy afroamerikai férfi, George Floyd a napokban életét vesztette egy durva rendőri intézkedés nyomán Minneapolisban.

„Fogta a hagyományainkban szent szerepet betöltő jelképeket, és úgy állt ott az imaház előtt, mintha azt várta volna, hogy ünnepelni fogják”

– mondta Budde. „Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene” – magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök kiemelte: az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, rámutatott: a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni. Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát.

„Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták” – mutatott rá.

Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta: megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt.

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.

Legnépszerűbb cikkeink