Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megy a vészhelyzet, jön az egészségügyi válsághelyzet, nagy hatalmat kap Müller Cecília

Létrehozva:

Ugyan a kormány visszaadja a veszélyhelyzeti felhatalmazást, de ezzel egy időben kezdetét veszi az egészségügyi válsághelyzet, ami különleges jogköröket ad a kormánynak és speciálisan Müller Cecília országos tisztifőorvosnak – amennyiben elfogadják az éjjel beterjesztett törvényjavaslatot.

Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja, de a kormány kimondottan széles felhatalmazást kap, rendeletekkel törvényt is módosíthat, de kijárási korlátozást nem rendelhet el. Az Operatív Törzs is megmarad – ez derül ki a Semjén Zsolt nevével jegyzett, éjszaka benyújtott törvényjavaslatból, amit az ATV.hu szúrt ki. Az új javaslat módosítja az egészségügyi törvényt is.

Az új tervezet szerint az egészségügyi és családtámogatások meghosszabbítása július 1-ig tart, az ingyenes parkolás szintén. Az adókedvezmények határideje is július 1-je lesz. A hiteltörlesztési moratórium a korábbi döntéseknek megfelelően december 31-ig marad hatályban.

Az Operatív Törzset és a kórházparancsnoki rendszert megtartják. Az állami foglalkoztatottak, rendőrök, katonák külföldre utazási tilalma megszűnik, a bankkártyás fizetés 15 ezer forintos fizetésének a limitje megmarad – de emellett még sok más kétharmados törvényt is módosítanak az átmeneti rendelkezésekkel, például a katasztrófavédelmi törvényt, a honvédelmi törvényt, az Alkotmánybírósági törvényt is.

A kormány az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján rendelheti el az egészségügyi válsághelyzetet.

A törvényjavaslat indoklása szerint az egészségügyi válsághelyzet feltételeinek a fennállását az országos tisztifőorvos köteles folyamatosan figyelemmel kísérni, és ha az egészségügyi válsághelyzet elrendelésének a feltételei nem állnak fenn, kezdeményezni a miniszternél, hogy tegyen javaslatot a kormánynak az egészségügyi válsághelyzetben megalkotott kormányrendelet hatályon kívül helyezésére.

A miniszter a javaslatát a kormány részére haladéktalanul benyújtja, amelyet a kormány soron kívül köteles megtárgyalni.

Az egészségügyi válsághelyzetben megalkotott kormányrendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban – kivéve ha a a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Az egészségügyi válsághelyzetben a kormány rendeletben szabályozhatja – korlátozhatja vagy tilthatja – minden olyan intézmény és létesítmény működését, illetve rendezvény tevékenységét, amely a járvány terjedését elősegítheti.

Így az üzletek nyitva tartását, Magyarország és más ország közötti személyforgalmat, élőállat- vagy áruszállítást, az ország egyes területei, illetve Magyarország és más ország lakosainak egymással való személyes érintkezését.

A kormány szabályozhatja egyes területek elhagyását, egyes élelmiszerek, termékek árusítását, fogyasztását, vásárlását, az ivóvíz fogyasztását, meghatározott állatok tartását.

A kormány ezen jogköreit kizárólag a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja.

Mint megírtuk, a kormány közben az országgyűlés elé terjesztett egy másik törvénytervezetet is, amely a járvány idejére a kormánynak adott felhatalmazást, azaz a teljhatalmat vonja vissza.

Legnépszerűbb cikkeink