Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az éjjel benyújtották a teljhatalom visszaadására vonatkozó törvényjavaslatot

Létrehozva:

Szerdára virradó éjjelen Semjén Zsolt nevén benyújtotta a kormány a teljhatalom visszaadására vonatkozó javaslatot.

Az éjszaka folyamán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevén nyújtották be a parlamentnek a veszélyhelyzet megszűnését kimondó törvényjavaslatot, írja az ATV.hu. Ha elfogadják, megszűnik a koronavírus-törvény és Orbán Viktor kormányának rendkívüli felhatalmazása – várhatóan június 20-án. Pár rendelkezés utána is érvényben marad.

Orbán Viktor Belgrádban jelentette be május 15-én, hogy visszaadják a rendkívüli felhatalmazást. A múlt pénteki rádióinterjújában pedig azt mondta a rendkívüli jogrendről a kormányfő, “a legjobb döntéseink közé tartozott”. Neki így nem kellett bemenni folyton a parlament elé a javaslatokkal, az ellenzékkel huzakodni. Ez a gyorsaság “aranyat ért” – mondta.
Ugyanakkor csak a határidő nélkülisége miatt kapott ellenzéki és külföldi támadásokat is a teljhatalom-törvény miatt a kormány. Ezzel, hogy lemond a teljhatalomról a kormány, pedig lényegében ezt az időkorlát nélküliséget teszi utólag indokolatlanná.

Orbán Balázs miniszterhelyettes kedden jelentette be, hogy a kormány törvényjavaslatot nyújt be a veszélyhelyzet, a különleges jogrend megszüntetéséről. Varga Judit igazságügyminiszter kedden azt közölte, június 20-án szűnik meg a veszélyhelyzet Magyarországon.

Legnépszerűbb cikkeink