Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Felgyorsította a trópusi erdők pusztítását a koronavírus-járvány

Létrehozva:

Fotó: Pixels

Másfélszeresre nőtt az előző évihez képest a kivágott trópusi erdők területe világszerte, Brazíliában még magasabb volt az arány.

A koronavírus-járvány idején jelentősen felgyorsult a trópusi erdők irtása – figyelmeztetett csütörtökön a Természetvédelmi Világalap (WWF), írja az MTI. „Minden jel arra mutat, hogy az erdőirtás felgyorsulására hatással van a koronavírus-járvány. Sok országban az állam kihátrált az erdővédelemből a járvány idején, ami kedvez az illegális fakivágásnak és más források kifosztásának” – mondta Christoph Heinrich, a WWF németországi irodájának illetékese.

A WWF által közzétett tanulmány szerint márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban. Ez 150 százalékkal több az előző évinél.

A legnagyobb mértékű az erdőirtás Indonéziában, ahol 1300 négyzetkilométernyi trópusi erdőt pusztítottak el, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol ezer négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe, és Brazíliában, ahol 950 négyzetkilométerrel.

Az Imazon brazil kutatóintézet adatai szerint áprilisban 529 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki a dél-amerikai országban, 171 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A nemzetközi közösség segíthet megállítani az erdőirtást – véli a WWF, amely szerint az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek egyhatoda hozzájárul a trópusi erdők elpusztításához.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink