Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Résen kell lennünk” – figyelmeztet az Operatív Törzs

Létrehozva:

Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján elsősorban a nyári táboroké volt a főszerep, de szóba került az UV-C fény és a rezsiutalvány is.

A sajtótájékoztatót Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kezdte, aki arra figyelmeztetett, hogy a már átvett, de még fel nem használt rezsiutalványokat május 31-ig lehet beváltani. Viszont, mivel ez pünkösd vasárnapra esik, érdemes ennél hamarabb felhasználni őket – hangsúlyozta Fónagy. Az utalványokról továbbá elmondta, hogy azokat a veszélyhelyzet miatt csak a postán lehet beváltani, készpénzre nem válthatók, és a kiegészítő összeget csak készpénzzel lehet kifizetni, bankkártyával nem. Az utalvány nem névre szóló, így azt bárki beválthatja.

Újabb egészségügyi körök nyílnak meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos a reggel nyilvánosságra hozott adatok ismertetése mellett elmondta, hogy az elhunytak többsége inkább 80 év feletti és volt valamilyen alapbetegsége. Mérsékelt, de egyértelmű növekedés volt a járványügyi számadatokban, ezért kérte, tartsuk be a könnyítéseket követő szabályokat. Miként mondta: „résen kell lennünk, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező számokat mutasson”. Elmondta, hogy a mai naptól az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe:

tervezhető műtétek, beavatkozások, a krónikus ellátások, a kúraszerű ellátások és a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok.

Felhívta a figyelmet, hogy telefonos időpontegyeztetés minden esetben szükséges. További ágyak szabadultak fel a krónikus betegek számára, és prioritást élvez a szív- és érrendszeri megbetegedetteknek az ellátása, mivel ez a betegség Magyarországon elsők közt szerepel a halálozási okok közt.

A nyári táborok kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy bár elkezdődhetett azok szervezése, ez most még csak a napközis táborokra vonatkozik, a bentlakásos és nomád táborokra nem, erről még további döntés születik a járványügyi adatok tekintetében.

Mindenki, aki részt vesz a táborban, köteles kitölteni egy hivatalos nyilatkozatot arról, hogy egészséges.

A táboroknak elkülönítővel kell rendelkezniük, ha valaki megbetegszik a táborozás alatt, ide kerül, és aki vigyáz rá, annak védőfelszerelést kell biztosítani.

A tábor helyszínén, annak kinyitása előtt kötelező a rovar- és rágcsálóirtás, valamint fertőtlenítés. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a veszélyes kémiai anyagokat szigorú szabályok szerint kell kezelni. Müller Cecília kérte, hogy a táboroztatók inkább a szabadidős tevékenységeket részesítsék előnyben, ám ha az időjárás miatt mégis zárt térbe szorulnának, kiscsoportos foglalkozásokat javasolt. A tábori étkeztetésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közétkeztetésre.

Maszk és védőtávolság

Kiss Róbert alezredes ismertette a korlátozások enyhítésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókat, majd felhívta a figyelmet, hogy egyre többen – eddig összesen 664 fő – regisztrálnak a hatósági házikarantén mobiltelefonos alkalmazásra. Kérdésre elmondta, hogy

az újranyitó üzletekben az egészségvédelmi szabályok betartásáról az üzlet üzemeltetőjének kell gondoskodni.

A köztereken továbbra is ellenőrzik a védőtávolság betartását, miként mondta, a vonatkozó kormányrendelet szerint a védelmi intézkedések megsértése szabálysértés, és ilyen esetben a rendőrök megteszik a szükséges intézkedéseket. A cél azonban az önkéntes szabálykövetés.

A kórházi ágyak egyharmadát adták vissza

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy az UV lámpák nagyon rövid távolságon hatnak, ezért az UV-C fényt csak kiegészítő kezelésnek lehet használni eszközfertőtlenítésre. A kórházi ágyak kapcsán tájékoztatott arról, hogy

a korábban lefoglalt ágyak egyharmadát visszaadták a tervezett beavatkozásos betegek részére

és fokozatosan kerülnek visszavezetésre az ágyak. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók száma a járvány kezdete óta összesen 500 fő, ez 14 százalékos arányt jelent.

Zárásként, szintén kérdésre, Müller Cecília azt mondta, hogy a lappangási időt figyelembe véve azt, hogy a nyitás következtében megugrik-e a fertőzöttek száma, két hét múlva lehet világosan látni.

Legnépszerűbb cikkeink