Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Márciusig egy székesfehérvárnyi magyar kért állandó brit letelepedési engedélyt

Létrehozva:

A beadott kérelmek több mint egyharmada lengyelektől, vagy románoktól érkezett. Tőlünk 97 300-an folyamodtak engedélyért.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.

Több mint 3,5 millió EU-s állampolgár nyújtott be tartós letelepedési kérvényt a brit hatóságokhoz. Közülük több mint 3,1 millióan már megkapták a határidő nélküli jogosultságot, az elutasított kérelmek száma mindössze 640. A lengyelek több mint 665 ezer kérvényt nyújtottak be, a második helyen pedig a románok állnak 564 300 kérvénnyel.

Március 31-ig 97 300 magyar állampolgár kért tartós letelepedési engedélyt.

Kevin Foster, a brit belügyminisztérium bevándorlási államtitkára úgy fogalmazott az EU-s bevándorlókról:

társadalmunk szövedékének részei, barátaink, családtagjaink, szomszédaink, és gazdagítják kultúránkat, közösségünket.

A brit EU-tagság január végi megszűnésével 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok. Azok, akik ennek az időszaknak a lejártáig érkeznek az Európai Unióból letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje Nagy-Britanniában élnek. A jövő januártól érkezőkre már a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján felállított pontrendszer vonatkozik majd.

Legnépszerűbb cikkeink