Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megvan, honnan került hazánkba a koronavírus

Létrehozva:

A pécsi virológusok azt vizsgálták, hogy a korlátozó intézkedések bevezetésekor honnan származtak a vírusok és hogy mennyire aktívan terjedtek ebben az időszakban.

„Ehhez a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellett nyúlnunk. Kiváló szakmai hálózat állt össze az országban, így több mint öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ kaphatunk” – írja a Virológia Pécs a Facebookon.

A kutatásból kiderült, hogy többszörös, főként európai eredetű, párhuzamos behurcolások történtek.

„Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a mi általunk vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott” – írják a szakértők.

Hozzátették, hogy a kutatási adatok alapján szerencsés időzítés volt, hogy Európa több országában korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre. Ennek köszönhető ugyanis, hogy számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat, vagy akár járványos gócpont.

Kiemelték azt is, hogy a mostani szakaszban minden eddiginél fontosabb a figyelem, ugyanis a veszély még nem múlt el, a koronavírus közöttünk kering.

Legnépszerűbb cikkeink