Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A koronavírusosok Budapestre szállítása szakértő fővárosi politikusok szerint rossz döntés

Létrehozva:

A legújabb minisztérium rendelet szerint Budapestre szállítják a súlyos fertőzötteket. Karácsony Gergely hiába kérdezte az operatív törzstől ennek okait, de László Imre volt kórházigazgató, jelenlegi újbudai polgármester és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok, mentős is felháborodott a döntésen.

A pénteken kiadott rendelkezés szerint Budapestre kell szállítani a koronavírusos betegeket. Minden súlyos koronavírus-fertőzöttet a Dél-pesti Centrumkórháznak kell ellátnia, a középsúlyosokat az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek.

Karácsony Gergely főpolgármester már korábban is jelezte: kérdéseket intézett az operatív törzshöz az intézkedés okait firtatva, de ezekre azóta sem nem kapott válaszokat.

A főváros legújabb közleményében azt írja: ellenzik a súlyos állapotú koronavírusos betegek Budapestre utaztatását.  László Imre, Újbuda polgármestere, egykori kórházigazgató és Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok, mentőápoló a Fővárosi Közgyűlés tagjai szerint szakmailag nem indokolható az Emberi Erőforrások Minisztériumának legújabb döntése.

A két politikus szerint minden szállítás, felesleges helyváltoztatás a beteg állapotának rosszabbodásának kockázatát hordozza magában, ráadásul az úgynevezett szállítási trauma – a tapasztalatok szerint – növeli a kórházban töltött napok számát. A koronavírussal fertőzött betegek szállítása jelentősen növeli az érintkezések számát, ezzel párhuzamosan nő a személyzet megfertőződésének kockázata is.

Dr. László Imre szerint a koronavírusos betegek ellátására alkalmasnak kell lenniük a regionális centrumkórházak infektológiai és intenzív terápiás osztályainak is, amennyiben nem azok, akkor sürgősen fel kell készíteni ezeket.
Havasi Gábor szerint a Mentőszolgálat kapacitásai jelenleg is szűkösek, ezzel az intézkedéssel pedig tovább nő a terhelés.

A két politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a budapesti egészségügyi ellátás jelenleg is túlterhelt, az intézményekből jelentős személyzetet vezényeltek át a járványkórházakba.

Közben Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár is megszólalt az ügyben: szerinte Karácsonynak az idősotthonok ügyeivel kellene foglalkoznia.

Legnépszerűbb cikkeink