Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nézzen díjnyertes dokumentumfilmeket ingyen!

Létrehozva:

Jelenet a Besence open c. dokumentumfilmből. (forrás: Port.hu)

A MADOKE által ingyenesen elérhetővé tett filmek között van holokauszttúlélőről, és cigány zsákfaluról szóló alkotás is.

Ismét ingyenessé tett 6 filmet a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete. A szervezet előző, szintén egy hétre szóló akciója alatt a filmeket több mint ötvenezren látták. A madoke.hu oldalon az alábbi filmek lesznek elérhetőek május 15-ig, csak Magyarországról:

  • A létezés eufóriája
  • A monostor gyermekei
  • Ütős csajok
  • Cooking history / Gulyáságyú
  • Besence open
  • Szél viszi

A létezés eufóriája 2019 egyik legsikeresebb magyar filmje, a 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő történetén keresztül gondolkodtat el traumákról, nőiségről, és az öregedésről. A film Locarnóban elnyerte a Kritikusok Hete program Nagydíját, a Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját, a 16. Verzió Emberi Jogi Filmfesztivál magyar közönségdíját és a Legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is.

Bartha Máté SZFE-s vizsgafilmje, a Szél viszi a 16. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb elsőfilmes díjat kapta meg. A Szél viszi egy 18 éves lány történetét meséli el, aki addigi életében nevelőszülőtől nevelőszülőhöz került, és egy katonai ifjúsági közösségben talált támaszt.

Az HBO is képviselteti magát a filmek között: az Ütős csajok című alkotás két éven keresztül követi fiatal bokszoló lányok történetét.

Legnépszerűbb cikkeink