Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Müller Cecília: Már két napja csökken az aktív fertőzöttek száma

Létrehozva:

Az országos tisztifőorvos erről a rendszeres napi sajtótájékoztatón beszélt. Csak nehogy elkiabálja.

Már két napja csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Bár konklúziót nem vont, két napnyi csökkenésből, reméljük, még önök sem teszik.

Járóbeteg-ellátás, idősotthonok

Müller Cecília ezen kívül beszélt arról, hogy

  • a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni,
  • vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz,
  • konzultáció, gyógyszerfelírás telefonon is történhet.

Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Ilyenkor a szakorvos jelzi az elektronikus szolgáltatási térben a beteg gyanús státuszát, majd a háziorvos kéri meg számára a laborvizsgálatot.

Az idősotthonokkal kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta, hogy ellenőrzésük folyamatos, a jelentések összegzése folyamatban van, miközben a nagy létszámú otthonok ellenőrzését már elvégezték.

Közölte, 31 idősotthonban regisztráltak koronavírus-fertőzést. A budapesti Kamaraerdei otthonban 40 gondozottról és 9 gondozóról derült ki, hogy pozitív, itt ketten hunytak el. A Pesti úti intézményben a járvány kezdete óta 296 fertőzöttet regisztráltak, de megjegyezte, hogy nem ennyien betegek. Ebből az intézményből 154-en vannak kórházba, 26 ápoló érintett a fertőzésben és negyvenen haltak meg, továbbá 41-en már meggyógyultak és visszatérhettek az otthonba.

Különélő gyermek és szülő találkozhat egymással

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a napokban több mint hetven kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezetnek szállítottak orvosi maszkokat, szájmaszkokat, védőruhákat, védőkesztyűket és arcvédőket.

Kiss továbbá elmondta, hogy hatályba lépett az Agrárkamara előzetes kezdeményezése alapján kidolgozott kormányrendelet, mely lehetővé teszi, hogy a szomszédos országokból mezőgazdasági vendégmunkások érkezzenek Magyarországra.

A rendeletet korábbi cikkünkben ismertettük.

Megtudtuk, hogy szerdán

  • 870 hatósági házi karantént rendeltek el, ami azt jelenti, hogy jelenleg 10 956 van érvényben,
  • 22 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben (összesen 1545 intézkedés),
  • 457 esetben kellett intézkednie a rendőrségnek a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben (összesen 46 686 intézkedés),
  • 59 esetben kellett intézkedniük vidéken, ahol a védelmi intézkedések új szabályainak betartását ellenőrzik,
  • 331-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma (rémhírterjesztés miatt 83, közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 104, járványügyi szabályszegés miatt 20 büntetőeljárás indult, a gyanúsítottak száma 62).

Kiderült az is, hogy a gyermek és különélő szülője közötti kapcsolattartási jogot a kijárási korlátozás nem érinti.

Legnépszerűbb cikkeink