Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A KRESZ kerékpárosbarát módosítását sürgeti Révész Máriusz

Létrehozva:

Kiáll a főváros forgalomcsillapítási, sebességkorlátozási elképzelései mellett és a KRESZ módosítását sürgeti Révész Máriusz.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a koronavírus-járvány rákényszerít bennünket arra, hogy átgondoljuk közlekedési prioritásainkat.

„Mindenhol erősítik a gyalogosok, kerékpárosok védelmét, mindenhol lassítják a forgalmat, és Moszkvától New Yorkig növelik a forgalomcsillapított és a forgalomtól elzárt területeket, aminek a mértéke, tempója a járvány miatt, még nagyobb lendületet kapott” – írja a kormánybiztos hivatalos facebook-oldalán.

Révész szerint szemléletváltásra lesz szükség, amely ugyanakkor nem lesz könnyű, hiszen – miközben a célokkal mindenki egyetért – a konkrét intézkedések heves vitákat robbantanak ki, sokan vélik úgy, hogy nincs szükség a KRESZ változtatására, csak a meglévő szabályokat kéne betartani, vagy éppen az ellenkező irányba módosítanák a szabályokat: eltörölnék a sebességhatárt az autópályán, vagy megengednék egy sör elfogyasztását vezetés előtt.

A kormánybiztos úgy véli, hogy a szemléletváltozást – a francia én az angol példához hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt tartósan megváltozott közlekedési szokásaink hozhatják el. Révész szerint a most kijelölt kerékpársávok még sokáig megmaradhatnak, hiszen egyre több járványügyi szakértő várja, hogy ősszel lesz egy második hulláma a járványnak.

A fideszes politikus egyben reményét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlésben egyetértés alakult ki a célokban, mint írja: „Segíthet, hogy a főpolgármester javaslatához a fővárosi Fidesz frakció előremutató javaslatokat adott be, ami alapján egyesével fogják megvizsgálni a változtatások lehetőségét. Van némi esély arra, hogy a pártpolitikai vitákon felülemelkedve sok mindent végig lehet most gondolni.”

Révész lehetőséget lát a koronavírus-járványban arra, hogy megváltozzanak közlekedési szokásaink és a szabályokat is ehhez igazítsuk a későbbiekben: „Bízom benne, hogy az egyeztetések lezárulta után sikerül elfogadni a KRESZ módosítását, és nagyot lépünk annak érdekében, hogy városainkban többen közlekedjenek fenntartható módon, hogy tisztább legyen a levegő, hogy élhetőbb és otthonosabb legyen a lakóhelyünk.”

Security Check Required

No Description

Legnépszerűbb cikkeink