Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Gyermekes egészségügyi dolgozók életébe szólhat bele az új óvoda–bölcsőde-rendelet

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

De az önkormányzatokra nem ró pluszfeladatot – mondják a szakértők.

Ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta, csütörtöktől az önkormányzatoknak kötelező bölcsődei és óvodai ügyeletet biztosítani. Az ügyeletnek reggel 6 és este 18 óra között kell üzemelnie. A rendelet emellett bevezeti a munkahelyi gyerekfelügyelet fogalmát is, ezt a munkáltató szervezheti meg.

„Az új rendelet nem sokat változtat az eddigi rendkívüli szünet alatti ügyeleti működésen, ugyanis ebben a rendeletben olyan szabályokat is megfogalmaztak, amiket lassan két hónapja alkalmaznak a bölcsődék” – mondta lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az egyik nóvum az, hogy

ahol eddig nem volt esetleg ügyelet, azokon a településeken a jövőben kötelező lesz azt biztosítani.

Szűcs Viktória megjegyezte: a hozzájuk beérkezett információk alapján azért nem volt egyes helyeken ügyelet, mert a szülők azt nem is igényelték.

„Azonban egyik gyermek homlokára sincs ráírva, hogy nem fertőzött”

– mondta arra utalva, hogy önmagában az eddig is alkalmazott szülői nyilatkozat nem igazán megnyugtató a többi gyermek szülője, illetve a bölcsődei ügyeletet biztosító személyzet számára.

Az elnök szerint nem tisztázott, hogy a mostani nyitvatartási időkeret – reggel 6-tól este 6-ig – mennyire befolyásolja például azt a XI. kerületi Szent Imre kórház melletti bölcsődét, amely akár éjjeli ügyeletet is vállalt, így segítve a kórházi dolgozókat. „Kicsit utánlövésnek érzem a mostani rendeletet, és olyan problémákat is okoz, amelyek eddig az elmúlt időszakban nem voltak” – magyarázta Szűcs Viktória.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos szövetségének elnöke szerint, habár az önkormányzatoknak kell biztosítani az ügyeletet, a mostani rendelet nem ró pluszterheket a polgármesterekre, mivel ahol kellett, ott eddig is megoldották a gyerekfelügyeletet. Majd Schmidt is elmondta, most annyiban változik a helyzet, hogy április végétől kötelező lesz megoldani.

Legnépszerűbb cikkeink