Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az idősek életével fizethet Svédország a gazdaság életben maradásáért

Létrehozva:

Svédországban is az idősotthonokból kerül ki a legtöbb halálos áldozat. Az ápolók jellemzően maszk nélkül dolgoznak, a kormány vizsgálódik.

Április 1-jétől korlátozták Svédországban az idősotthonok látogatását, Magnus Bondesson mégis néhány nappal később kezdett csak igazán aggódni. A szoftverfejlesztőként dolgozó férfi édesanyja ugyanis egy uppsalai idősotthon lakója, „Skype-on keresztül beszélgettem az anyukámmal, az ápolók meg ott mászkáltak körülötte, és egyikükön sem volt maszk, vagy kesztyű. Megkérdeztem az egyiket, miért nem vett fel maszkot, és azt mondta, ő csak az utasításokat követi” – mondta Bondesson a Guardiannek. Az édesanyja, bár demenciával küzd szintén aggódik: „felfogja, hogy mi történik körülötte, csak a rövid távú memóriája nem olyan jó. Még ő is megkérdezte az ápolókat, miért nem hordanak maszkot, és kilátástalannak érzi a helyzetét” – tette hozzá Bondesson.

Hetekkel ezelőtt kezdett beszivárogni a svéd médiába az idősotthonok tragédiája. Fertőzöttek százait regisztrálták csak a stockholmi intézményekben, az ellenzék pedig nem értette, hogy miért az idősotthonokból kerül ki az áldozatok harmada – miközben a kormány éppen az idősek védelmére fekteti a hangsúlyt. Anders Tegnell, az ország mindig nyugodt járványügyi szakértője, és a svéd koronavírus-stratégia értelmi szerzője is aggódni kezdett az idősotthonokért, és Stefan Löfven miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki. Ráadásul a járványügy szerint a vidéki idősotthonokban nem minden elhunyt emberen végeztek koronavírus-tesztet, így az is előfordulhat, hogy alulbecsülik az áldozatok számát.

„Egyáltalán nincs maszk ebben az otthonban, pedig a fertőzésre legfogékonyabb emberekkel vagyunk körülvéve. Mindannyian aggódunk emiatt” – mondta egy ápoló. „A legrosszabb, hogy mi, a személyzet fertőzzük meg az időseket. Csoda, hogy csak ennyien fertőződtek meg, ez egy botrány” – mondta egy másik ápoló a svéd állami tévének.

Tíz napon belül a stockholmiak harmada elkaphatja

Lena Einhorn, a svéd stratégia egyik leghangosabb ellenzője szerint az vezethetett a tragédiához, hogy az országban nyitva hagyták az óvodákat, az általános iskolákat, az éttermeket és a bárokat. „A kormány mindvégig azt mondta, hogy az idősek védelme a fő cél, de be kell ismerniük, hogy ez egy zsákutca. Nem számoltak azzal, hogy a betegek már a tünetek megjelenése előtt, vagy anélkül is fertőzhetnek” – mondta Einhorn. Ő az egyike annak a 22 kutatónak, akik április 14-én arra kérték a svéd politikusokat, szakítsanak az eddigi gyakorlattal, és vezessenek be kijárási korlátozást.

„Ezek az önkéntes korlátozások hosszabb távon fenntarthatóak, mint ha kötelezően bezárnánk mindenkit, és az a gazdaságra is nagyobb nyomást helyezne. A javaslatok észszerűbbnek tűnnek, jobban elfogadják őket az emberek, mint a korlátozásokat”– mondta Anders Wallensten, a svéd járványügy helyettes vezetője a The Local magazinnak. A szakember azt is megerősítette, hogy május 1-jére a stockholmiak harmada megfertőződhet az új koronavírussal.

Svédországban nincs kijárási korlátozás, csak a betegeknek és a 70 év felettieknek javasolja a kormány, hogy maradjanak otthon. A svéd modellről itt írtunk korábban, azóta – az elmúlt 11 napban – az áldozatok száma a duplájára, 1765-re nőtt. A regisztrált fertőzöttek száma 15 322, ebből több mint hatezren stockholmiak.

Legnépszerűbb cikkeink