Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Még mindig kérdés, járványügyben a svédek okosak voltak-e, vagy nagyon megbánják

Létrehozva:

Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

Svédország  minél kevesebb pánikkal és korlátozással igyekszik átvészelni a járványt, és eddig nem kötelezte otthonmaradásra az embereket. Egy virológus szerint viszont „Stockholm elesett”, és a vidéket is csak szigorúbb intézkedésekkel lehetne megmenteni.

Miközben Magyarországon a polgármesterek közterületeket zárnak le, és Európa nagyvárosai is kiürültek, Svédországban továbbra is nyitva tartanak az éttermek, bárok, edzőtermek, játszóterek, sőt az általános- és középiskolák is. Az emberek nyugodtan beszélgetnek, söröznek az éttermek teraszain: a YouGov felmérése szerint Svédországban félnek a legkevésbé a járványtól, 31 százalékuk mondta, hogy nagyon fél, vagy fél. „Aggódunk a veszélyeztetettekért, de a média hangulatkeltése nélkül nem lenne ekkora hisztéria a járvány miatt” – mondta Sandra Bergkvist adminisztrátor a Washington Postnak.

A svéd járványkezelési modell megosztja az embereket, mindenesetre az elmúlt hét napban csak vasárnap és pénteken nőtt az áldozatok száma az előző napihoz képest. A tízmilliós Svédországban péntekig 870 halálesetet regisztráltak a koronavírussal összefüggésben, ezzel pedig olyan, szigorú intézkedéseket bevezető országoknál is jobbak a népességarányossági statisztikáik, mint Belgium vagy Svájc. A skandináv országban az idősotthonok adják a halálesetek nagy részét, az intézmények látogatását viszonylag későn, április 1-jétől korlátozta a kormány.

„Stockholm elesett”

Március elején néhány elismert svéd orvos nyílt levelet írt a kormánynak, amit több mint 2300 egészségügyi szakember írt alá. Szigorúbb intézkedéseket követelnek, és arra figyelmeztetnek, hogy az egészségügyi rendszer könnyen összeomolhat a tömeges megbetegedések szakaszában, ha továbbra is ennyien lesznek a bárokban, éttermekben, bevásárlóközpontokban. „Ahol lakom, ott home office-ban dolgoznak az emberek, de munka után lemennek az étterembe, kávézókba, ahol idősek fiatalokkal is találkoznak. Stockholm már elesett, de az ország többi részén még nem késő karantént bevezetni” – mondta Cecilia Söderberg-Nauclér virológus a CNN-nek.

A WHO szerint is korlátozásokat kellene bevezetni Svédországban, és fel kellene készíteni az egészségügyet a tömeges megbetegedések szakaszára. „Csak úgy győzhetjük le a járványt, ha mindenki részt vesz a megelőzésben” – mondta a WHO európai szóvivője. Bár Donald Trump kezdetben alulbecsülte a járvány jelentőségét, kedden már ő is bírálta a svéd modellt. „Svédország nagyon, nagyon szenvedni fog” – mondta az amerikai elnök.

Bizalom az államban

Svédország Magyarországgal egy időben tiltotta be az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, ezt a korlátozást azonban csak március 29-én szűkítették le az 50 főt meghaladó rendezvényekre. Nem rendeltek el kijárási tilalmat, de a 70 év felettieket külön figyelmeztetik arra, hogy maradjanak otthon, és kerüljék a személyes kontaktust, amennyire csak lehet. Az emberek többsége korlátozások nélkül is otthon marad: Lena Hallengren egészségügyi és szociális miniszter szerint a stockholmi tömegközlekedés kihasználtsága 60 százalékkal kisebb az ilyenkor megszokotthoz képest.

Egy felmérés szerint a svédek 48 százaléka bízik az egészségügyi rendszer alkalmasságában, és az országban hagyományosan széles körű a bizalom a politikusokban, állami tisztségviselőkben is. A háztartások 40 százaléka egyszemélyes, az emberek 40 százaléka pedig már a járvány előtt is rendszeresen dolgozott otthonról, de ha a megkésett intézkedések rosszul sülnek el, az akár egy korszak végét is jelentheti a skandináv országban.

Anders Tegnell, Svédország fő járványügyi szakértője szerint az ország egészségügyi rendszere eddig fantasztikusan kezeli ezt a járványt. „Ha bezárnánk az iskolákat, az megbéníthatná az egészségügyet is, mert sokan nem tudnának otthon maradni a gyerekkel. A gyerekek is megszenvedik, ha nem mehetnek iskolába” – mondta. „Hosszú távon nem fog működni, hogy az embereket az otthonaikba zárjuk. Később így is, úgy is ki fognak mozdulni.”

A svéd modell kritikusai szerint az ország a nyájimmunitás elérésére törekszik, azaz arra, hogy ha egy bizonyos tömeg immunitást szerez, akkor a betegség nem tud terjedni, és így meg lehet védeni a veszélyeztetettebbeket. De Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán ezt határozottan cáfolta. „Nincs karantén, bízunk abban, hogy az emberek tudnak vigyázni magukra. A kormány kész szigorúbb intézkedéseket bevezetni, ha szükségesnek látja” – mondta a svéd állami televíziónak.

A svéd törvényhozás még ezen a héten dönt arról, hogy korlátozza-e az üzletek nyitva tartását és a belföldi utazást.

Legnépszerűbb cikkeink