Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

1500 milliárdot ad az MFB a gazdaság újraindítására

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A munkahelyek megőrzésére, a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozására, beruházások és fejlesztési tevékenységek ösztönzésére szánja a pénzt a Magyar Fejlesztési Bank és a hozzá tartozó vállalatcsoport.

Teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érintő csomagot dolgozott ki az MFB-csoport, aminek keretében összesen 1490 milliárd forintos csomagot adnak. Ez a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, valamint a nagyvállalatoknak biztosítja a működésük fenntartásához, a munkavállalók megtartásához és a beruházásaik megvalósításához szükséges forrásokat.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a csoport legerősebb gazdaságélénkítő csomagjaként jellemezte ezeket a hitelprogramokat. Mint mondja „a hitel, tőke és garancia eszközök együttes hatására épülő program mentőöv a bajba jutott cégeknek, ugyanakkor fontos eszköz a fejlesztések, beruházások, jelentős méretű projektek megvalósításának ösztönzésére is.” Az MFB hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül összesen 439 milliárd forintot biztosít a vállalkozásoknak.

Krízis hitel

A saját forrású hitelprogramok közül a MFB Krízis hitel elsősorban a mikro-és kisvállalkozásoknak jelent segítséget. A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5 százalékos éves kamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra és forgóeszköz finanszírozásra. Ez pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető.

Versenyképességi hitel

Az MFB Versenyképességi hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások számára jelent hatékony eszközt. Ez a hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is.

Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai április 30-tól igényelhetők.

Krízis garanciaprogram is indul

A hitelezés mellett minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett programban a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos állami garanciavállalást. Az MFB emellett létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

Legnépszerűbb cikkeink