Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

GKI: Újabb 100 ezer ember válhat munkanélkülivé

Létrehozva:

A koronavírus-járvány miatt egy hónap alatt 50-60 ezer ember lett munkanélküli. Azok sem lélegezhetnek fel, akiknek megmaradt az állása: becslések szerint újabb elbocsátási hullám jön, ezt jósolja egy gazdaságkutató cég.

A vendéglátó, illetve szórakoztató szektornak szinte teljesen elvágta a működését a koronavírus-járvány, de más cégek is megsínylették a pandémiát – írja az mfor.hu. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből kiderült, hogy a járvány okozta hatások mérséklésének enyhítésre az elmúlt egy hónapban minden harmadik cég kényszerszabadságokat rendelt el, míg minden nyolcadik cég a leépítések mellett döntött. Ez utóbbit a középvállalkozások 20 százaléka lépte meg, de minden hatodik építőipari cég is leépítésre kényszerült. Ezeket az arányokat nézve körülbelül 50-60 ezer ember vált munkanélkülivé.

De ez még nem a vége.

Vannak olyan cégek, amelyek most gondolkodnak azon, hogy kényszerszabadságra küldik a dolgozóikat, vagy esetleg inkább megválnak egy részüktől. Előbbi lépésre 36, míg utóbbira 14 százalékuk készül. Az elbocsátásokra az építőipari cégek 30 százaléka, az ipari cégek 20 százaléka, a kereskedelmi cégek 12 százaléka, míg a mezőgazdasági cégek 6 százaléka készül. Becslések szerint emiatt a közeljövőben

újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását,

így a munkanélküliségi ráta valós és gyors kormányzati segítség híján elérheti a 10 százalékot, ugyanis a külföldről elbocsátott, hazatért magyarok is emelik ezt a számot.

A cégek azt sem tudják pontosan, hogy mi vár rájuk a járvány után, viszont nem derűlátóak: csupán kis százalékuk reménykedik abban, hogy az üzletmenetükre pozitív hatással lesz a járvány, vagy semleges végkimenetelben bíznak. A munkaadók fele jelentős negatív hatástól tart, míg harmaduk szerint ez a negatív hatás nem lesz nagyon erős.

Legnépszerűbb cikkeink