Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Több vérkészítményre lenne szükség, de nem mindenki adhat vért

Létrehozva:

Véradásra buzdít egy kormányzati videó, a véradás feltételei azonban szigorúbbak. És nem csak a járvány miatt – nemrég egy transznemű véradót utasított vissza a vérellátó.

Jöjjenek az emberek vért adni, járvány idején is folyamatosak a műtétek, a betegeknek most is szükségük van vérkészítményekre – mondta Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a Facebookon csütörtökön közzétett kormányzati videóban.

A szakember ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, szigorúbbak a véradás feltételi: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott. Matusovits Andrea hozzátette: a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, véradással nem.

Koronavírus-járvány idején mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak otthon, de a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. A vérellátó szolgálat honlapján az ovsz.hu-n mindenki megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebbi véradó helyet – ismertette Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

A felszólítás azonban kicsit furcsán hat egy nemrég történt eset tükrében. Egy nappal a videó közzététele előtt adott hírt a 444.hu a 28 éves transznemű Berencsi Eszterről, aki Egerből utazott Budapestre azért, hogy vért adhasson, azonban elutasították, mert nemi átalakító műtéten esett át.

Az Országos Vérellátó Szolgálat indoklása szerint „A vérellátásban szakmai szempontból szükséges a jelentkezők biológiai férfi/nő elkülönítése, a férfiak és nők között meglévő élettani különbségek miatt – többek között – immunológiai okokból is. Ezek a különbségek eltérő kötelező laboratóriumi vizsgálatokat és algoritmusokat követelnek meg.

Mindezeket figyelembe véve és a vért kapó betegek egészségének védelmét legfőbb célként szem előtt tartva, 2020. január 1. napjától kezdődően visszavonásig, az Országos Vérellátó Szolgálat nem engedélyezi a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek a véradást, amint azt a világ számos országában is teszik, a fentebb említett okokból, rendkívüli módon megbonyolítja a felhasználási és regisztrálási gyakorlatot.”

Az eset azért különös, mert Berencsi Eszter saját bevallása szerint eddig – és nemi átalakító műtétje után is – adhatott vért, továbbá, ahogy a 444.hu idézi: „azért is jelentkezett, mert szerinte most igazán szükség van mindenki segítségére, a koronavírus miatt kialakult helyzetben, de egyébként is jár időnként véradásra”.

Legnépszerűbb cikkeink