Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A koronavírus mellékhatása: rengeteg gyerek életét veszélyeztetheti a kanyaró

Létrehozva:

Az új koronavírus miatt bevezetett korlátozások és az egészségügyi dolgozók túlterheltsége miatt késhetnek az életmentő vakcinák.

37 országban csúszhatnak a kanyaró elleni védőoltás kampányai, közülük 24 országban már biztosan elhalasztják – írja az ENSZ. A szervezet szerint az, hogy az egészségügyi dolgozókat meg kell védeni a koronavírustól, nem jelenti azt, hogy a gyerekekről megfeledkezhetünk.

Ha valamely országban az új koronavírus terjedése miatt maradna el a kanyaró elleni szervezett oltás, akkor arra kérjük az ország vezetőit, hogy tartsák számon az időben be nem oltott gyerekeket, és mihamarabb pótolják az oltást elsősorban a veszélynek leginkább kitettek esetében. Az immunizáció – és ezen belül a kanyaró elleni oltás – legalább annyira fontos az életmentésben, mint a Covid-19 betegség elleni küzdelem. Az emberiséget szintén fenyegető kanyarójárványok kitörése most egy alattomos veszély” – olvasható a szervezet közleményében.

Bár a kanyaró ellen több mint 50 éve létezik biztonságos védőoltás, 2018-ban mégis 142 ezren haltak bele a betegségbe, többségében öt év alatti gyerekek. A fertőzések felét az öt legfertőzöttebb országban regisztrálták, Ukrajna is köztük van. A kanyaró leginkább az egy év alatti gyerekeket veszélyezteti.

Legnépszerűbb cikkeink