Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megállapodott a kormány és a főváros a budapesti színházak működéséről

Létrehozva:

színház

Négy színházat visz önállóan a főváros. A megállapodás értelmében 2020-tól Budapest egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény színházakat és a Trafót, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja. A megállapodás 2024. december 31-ig szól – adta hírül az MTI, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester közös közleménye alapján.

A kormány vállalja, hogy nevezett időpontig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére. A főváros pedig elfogadja, hogy a Thália Színház – az Operettszínházhoz hasonlóan – állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a fővárostól.

A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki – áll a közleményben, amelyből az is kiderült, hogy a független színházak támogatását egy külön kuratórium osztja el, és az alkotói szabadságot a támogatók nem korlátozhatják. Továbbá a kormány olyan, nem állami fenntartású társulatokat is támogat, mint a Budapesti Fesztiválzenekar vagy a Centrál Színház.

(Kiemelt képünk: Illusztráció / Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink