Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Cseh Katalin: a politikusok is tegyenek valamit

Létrehozva:

Fotó: Fred Marvaux / EP

Még nem tudja, hol fog orvosként dolgozni, egyáltalán, milyen feladatot kap Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. Szerinte nemzeti ügyről van szó, ez a döntése nem a Momentumról szól, hanem arról, a vezetőknek is meg kell mutatniuk, élére tudnak állni a feladatoknak, ha baj van.

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő még nem tudja, hova kerül önkéntes orvosként, ahová az ÁEEK felhívására jelentkezett néhány nappal ezelőtt. Várja a beosztását, minden munkát nagy örömmel végez el, mondta el a Pesti Hírlapnak. A központi felhívásra több, mint ezer önkéntes jelentkezett, a jelentkezések feldolgozása jelenleg is zajlik. A jelentkezés óta sok egészségügyi intézményből hallotta, hogy ott is lenne mit segíteni, „biztos vagyok benne, hogy nemsokára munkába tudok állni”.

Bármit szívesen csinál, orvosi diplomája van, amit ugyan megválasztása óta nem használt, de bárhol örömmel segít, „ahol szükség van egy extra kézre”. És szükség lesz, hiszen a koronavírus járvány nagy problémája éppen az, hogy túlterheli az egészségügyi ellátórendszert, erről szólnak a hírek New Yorktól Bergamóig. Nálunk az külön nehezítő körülmény, hogy rengeteg orvos és egészségügyi szakszemélyzet ment ki külföldre dolgozni, akár élni is, tehát egy meggyengült egészségügyi rendszer áll szemben a járvánnyal.

Az Európai Parlament jelenleg távmunkában, digitálisan üzemel, a megbeszélések home office-ból zajlanak. Cseh szerint megoldható, hogy mindkét feladatát jól ellássa, egyiket sem akarja elhanyagolni. Hogy a kórházi munkájáról hírt fog-e adni valamilyen platformon, arra azt mondja, hogy ugyan a tájékoztatást fontosnak tartja, de ezt a munkát nem keverné össze a közéleti tevékenységével.

Nem lenne jó, ha az a munkahely, a betegek, a kollégák, akikkel, ahol dolgozni fog, a sajtóérdeklődés miatt nehézséget szenvedne attól, hogy egy momentumos politikus is épp ott dolgozik mellettük. Diszkrécióval fog eljárni, csak segíteni szeretne – ha csupán a kormány kritizálása lenne a cél, azt kényelmesebben és biztonságosabban lehetne otthonról, a kanapéról tenni, mondta a képviselő válaszul a felmerült vádaskodásokra. Ugyan biztos lesz mód beszámolni a tapasztalatokról, viszont az ismertségével inkább az önkéntességre akar buzdítani, és fel akarja erősíteni a fontos üzeneteket a társadalom felé. Például felhívni a figyelmet arra, hogy aki megteheti, az maradjon otthon, ismertetni annak lehetőségeit, hogy a fiatalabbak hogy tudják támogatni az idősebbeket, vagy hogy milyen önkénteskedési lehetőségek vannak. „Ez most egy nemzeti ügy”, mondja, hogy minél jobban lábaljunk ki a járványból, nem az önös politikai érdekek és haszonszerzés ideje van.

Cseh azt mondja, a Momentumban mások is elkezdtek érdeklődni az önkénteskedés iránt, nem csupán egészségügyi végzettségűek, és hát olyanokat is várnak a kórházak szállításban, takarításban segítségként. De az önkormányzatokban is lehet segíteni például bevásárolni, időseket ellátni. Ez a helyzet most lehetőség, azt mutatja meg, hogy ki hogy áll a közszolgálathoz: „csak követelünk másoktól, vagy mi is vállalunk felelősséget”.

Az, hogy sokan önkénteskednek a Momentumban, jelzés, hogyan képzelik el ők a vezetői szerepet. „Kötelessége minden politikusnak, hogy megmutassa, ő is akar cselekedni, élére tud állni feladatoknak”. A politikai ellentéteket félretéve a napi szintű társadalmi összefogásban kell tenni azért, hogy a magyar társadalom minél kisebb pusztítással tudja átvészelni a járványt.

Legnépszerűbb cikkeink