Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy hírügynökség halálára

Létrehozva:

Júniusban bezár az AAP ausztrál hírügynökség. Élt 85 évet. Finanszírozása tette egyebek közt befolyásolhatatlanná. Tulajdonosai, a közvélemény figyelméért egymással versengő médiaholdingok, ügyeltek arra, hogy egyikük se szerezhessen túlzott befolyást a szerkesztőségi munkában. Azon ritka képződmények egyike, amelynek fenntartásában nincs szerepe az államnak, árulja a híreit, ahogy azt a kereskedők teszik a portékáikkal. Paradox módon a nyilvánosság demokratizálódásának áldozata. A Facebook, a Google megjelenésével ma egyre kevesebb hiteles, fizetett tartalomra van igény. A közösségi médiaformák sokszor gyorsabban reagálnak egy történésre, mint az igazi újságírói munkán alapuló, ellenőrzött információkra alapozó hírügynökségek. A hírek egyik fundamentuma a gyorsaság, de a szakmailag feddhetetlen, pártatlan és elfogulatlan újságírói munka a tájékoztatás alapja. Nélküle nem létezik sajtó.

Mégis, mi közünk nekünk ehhez? Ausztrália messze van, nálunk az állam tartja fenn az egyedüliként létező hírügynökséget, hírei ingyenesek. A világnak ezen a táján a valódi társadalmi-, szakmai ellenőrzés hiánya, az állam kizárólagos fenntartói szerepe a legnagyobb ellensége a hiteles tájékoztatásnak. A ránk zúduló, sokszor hatásvadász hírek, részigazságok sokasága védtelenné tesz bennünket, és bizony, veszélyezteti a demokráciát. Védekezni ellene csak egy finanszírozásában stabil, politikai és gazdasági befolyásolástól elzárt, valódi ellenőrzési mechanizmusokkal felvértezett hírügynökség lehet képes. A tájékoztatás koronaékszere a hírügynökségi újságírói munka. A piaci önszabályozás, a létező struktúrák nem adnak megfelelő válaszokat a globális hírcunami okozta veszélyekre, a hitelesség egyre növekvő szükségességére. Sem Ausztráliában, sem Magyarországon.

Újra kell gombolni a kabátot. A hírek világában ez mindenhol, mindenkor az ellenzék és társadalmi nyomás függvénye. Persze szükség van a köz szolgálatára felesküdött, egymással szolidáris sajtóra is. Nélkülük nehezen fog menni.

Boldog sajtószabadság napját!

Legnépszerűbb cikkeink