Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kivégeztek egy újságírót Iránban

Létrehozva:

Ruhollah Zam, kivégzett iráni újságíró. Forrás: Wikipédia

Tavaly októberben gyanús körülmények között tartóztatták le a Franciaországban élő szerkesztőt.

 Az iráni állami televízió számolt be arról, hogy szombat reggel felakasztottak egy újságírót.

Rouhollah Zam, a kivégzett szerkesztő vezette az Amad News című online ellenzéki híroldalt, amelyet Teherán korábban azzal vádolt, hogy erőszakra buzdított a 2017-es és 2018-as halálos kimenetelű kormányellenes tüntetések során – írja a CNN.

Rouhollah Zamot „földi korrupcióban”, találták bűnöznek, ami nem jelöl konkrét bűncselekményt, de az iráni teokratikus állam olykor az államrend megdöntésére tett állítólagos kísérletek megbüntetésére alkalmazza.

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet szombaton közölte, „felháborító az iráni igazságszolgáltatás által elkövetett újabb bűncselekmény”.

A szervezet korábban Zam halálbüntetésének megsemmisítését követelte, azt állítva, hogy „törvénytelenül rabolták el és tartóztatták le”, valamint hogy „igazságtalanul állították bíróság elé”.

Zam Franciaországban élt emigrációban, az iráni hatóságok 2019 októberében tartóztatták le. Elfogásának módja és helye továbbra is ismeretlen. Az újságíró a francia külügyminisztérium szerint 2019. október 11-én hagyta el Franciaországot, három nappal később az iráni Forradalmi Gárda – a teokratikus diktatúra karhatalmi szerve – közleményt adott ki, amely szerint őrizetbe vették.Letartóztatását követően az iráni hatóságok közzétettek egy videót Zamról amelyben „bocsánatot kér” tetteiért.

Az újságírót júniusban bűnösnek találták és halálra ítélték.

Irán a Fars iráni félhivatalos hírügynökség szerint Zamot azzal vádolta, hogy együttműködött az Egyesült Államok, a francia és az izraeli hírszerzéssel.

A Riporterek Határok Nélkül szerint Irán negyven éve a világ egyik legveszélyesebb országa az újságírók számára. A szervezet szerint eddig legalább 860 újságírót börtönöztek be vagy végeztek ki Iránban 1979 óta.

Legnépszerűbb cikkeink