Archív cikkek

Élő sport

Published

on

Az őszi önkormányzati választások több helyen felkavarták a helyi állóvizet. Amúgy a közösségek többnyire igyekeznek „házon belül” lerendezni a konfliktusokat, hiszen egyszer fent, máskor lent, akkor is végig kell menni a főutcán, ha már nincs stallum, lehetőleg úgy, hogy ne nézzenek félre az ismerősök. Aztán, ha változik a széljárás, olykor kiszellőzik az áporodott ájer a padláson. Nemrég Érden döbbentek meg nyilvánosan az új városvezetők, mennyibe is kerülnek a dicsőséges harmadik helyek a magyar női kézilabda élvonalában, az elmúlt héten pedig Győr új polgármestere, polgármesteri biztosa és a hivatásos labdarúgó csapat tulajdonosa találkozásáról olvashattunk szaftos részleteket.

Hogy az utóbbi megbeszélésen ki, mit mondott pontosan, fontos, de részletkérdés. A lényeget nemigen cáfolta senki: a futballvállalat tulajdonosa közpénzért koldult, a remek orvos hírében álló polgi sportszakmai és -menedzsment tanácsokkal látta el a tulajt, mert ezek szerint ahhoz is ért. A biztos pedig egyedi meghatározást alkotott a hivatásos élsportoló fogalmára (az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek), majd miután vérig sértette a teljes magyar labdarúgó társadalmat, közölte, csak élő sportra adnak pénzt, de a győri másodosztályú futball nem az, mert nekik nem adnak egy fillért sem. Az kicsit mókás, hogy a munkásmozgalmi „élő sport” fogalmát „élsportnak” értette a kicsit tájékozatlanak tűnő tulajdonos. Lehet, hogy a megbeszélés után ezért is mondott le?

Elképzelem a beszélgetést Menzel vagy Kusturica képi világában – szakadok a röhögéstől. És sírok.

Állítom, hogy a magyar sport, benne a labdarúgás, jóval közelebb van a saját európai viszonyítási pontjaihoz, mint az ökoszisztémája. A magyar sportszervezetek és szövetségek, gyakran gyatrán, olykor látványos eredménnyel igyekeznek megfelelni a globális sport kihívásainak – na ja! ott nemzetközi standardokkal dolgoznak –, miközben például a helyi (sport)politika még mindig túl gyakran idézi Móricz világát. Az elmúlt évtizedekben ezerszámra képeztünk sportmenedzsereket, sportgazdászokat és sportközgazdászokat az egyetemeken, oktattunk felnőtt továbbképzéseken. Halott tudás az élő sportban.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version