Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kóros művészetek

Létrehozva:

Fotó: Claudette Barius / Warner Bros

Számos film, irodalmi mű és képzőművészeti alkotás foglalkozik az emberiséget sújtó gyilkos kórokkal, melyek minden korban felütötték a fejüket.  A legfontosabbakat szedtük csokorba.

FILM

Fertőzés

Honnan ered a kór? – e kérdés megválaszolása áll Steven Soderbergh filmjének középpontjában. Egy világméretű járvány elterjedésének megakadályozásához ugyanis meg kell találni a zéró pácienst, azt az embert, akitől az egész betegség ered. A járványügyi krimiben olyan sztárokat veszélyeztet a fertőzés, mint Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne és Jude Law. A film egyszerre mutatja be a kórokozó globális elterjedése elleni harcot és annak társadalmi hatását.

Járvány

Lars von Trier fekete-fehér filmjében maga a rendező és barátja állnak neki a Járvány című film forgatókönyvének. A történetírás nehézségeivel párhuzamosan maga a történet is életre kel, hogy végül elszabaduljon a szkript lapjairól. De előtte még olyan hétköznapi dolgokat is megtudhatunk, miként jön ki három csík az Aquafresh tubusából. Fontos infó, mielőtt mindenkin végigsöpör egy világméretű fertőzés.

12 majom

A járványok megfékezésekor az egyik legfontosabb tényező az idő. De mi van, ha abból van a legtöbb, mert már időgépe is van az emberiségnek? Már amennyi maradt belőle, hiszen Terry Gilliam filmjében 1996-97 közt világméretű járvány söpört végig a Földön és a népesség 99 százaléka kihalt. A többiek a felszín alatt rekedtek és James Cole fegyencet küldik vissza a fertőzés kitörésének idejébe, hogy információkat hozzon a múltból. Ám Cole pár évvel korábban landol, és elmegyógyintézetbe zárják.

X-akták – A járvány

Az FBI titkos ügyei (melyek annyira titkosak, hogy még sorozat is készült belőlük) 2. évadjának 22. részében Mulder és Scully két szökött fegyenc után nyomoz. A rutinmunkának tűnő ügy akkor kezd érdekessé válni, mikor kiderül, hogy a börtönben, ahonnan dobbantottak, influenzaszerű, halálos járvány terjed. A szálak felsőbb körökig vezetnek: a kormány és a gyógyszeripar a hunyó.

KÖNYV

Robin Cook: Járvány

A Yale Egyetem fiatal biológia szakos hallgatója egyik reggel arra kel, hogy rosszul van. Először azt gondolja, maláriája van, később kiderül, hogy a titokzatos Ebola-kór végez vele. A betegség az USA legmodernebb nagyvárosaiban is felbukkan. A megfékezésre a legkiválóbb szaktekintélyek fognak össze, köztük egy becsvágyó fiatal orvosnő is magánnyomozásba kezd.

José Saramago: Vakság

Egy különös kór terjed végig a városban. Először egy autót vezető férfi vakul meg, majd sorban mindenki elkapja, aki valamilyen módon kapcsolatba került vele. A vesztegzár embertelen körülményei közé kényszerített emberek szépen lassan levetkőzik emberi mivoltukat az éhség, a mocsok és a szexuális megaláztatások miatt. A regény tökéletesen mutatja be azt, mivé képes válni az ember, ha szétfoszlik körülötte a civilizáció.

Michael Crichton: Az Androméda törzs

Az 1969-ben megjelent regény az emberi felelőtlenség következményeit mutatja be. Egy Új-Mexikóban lezuhant műhold gyilkos baktériumot hoz magával az űrből, mely porrá változtatja a vért és azonnal megöli azt, aki kapcsolatba kerül vele. Márpedig sokan vannak így, mert a környékbeliek szétszerelik és hazaviszik magukkal darabjait. Csak egy alkoholista és egy csecsemő nem fertőződik meg, náluk keresik a gyógyulás kulcsát. A regényből 1971-ben mozifilm, 2008-ban minisorozat készült azonos címmel.

Richard Preston: Halálzóna

Az ebola a gyilkos vírus, mely 1989-ben ütötte fel fejét az Egyesült Államokban egy virginiai kutatólabor csimpánzaiban. Ekkor még vajmi keveset tudtak a vírusról, amely miatt az állatok 90 százaléka el is pusztult. Félő volt, hogy a kór átterjed az emberekre is, ami beláthatatlan következményekkel járt volna Amerikában. Preston könyve már a képernyőkön is megjelenik hatrészes minisorozatban.

KÉPZŐMŰVÉSZET

Szent Rókus-kápolna

Az 1710-es és az azt követő, országszerte pusztító pestisjárványok miatt Pest akkori városfalain kívül járvány-barakk-kórházakat építettek. A Szent Rókus Kórház is ezért épült. Szent Rókus csodatévő ferences szerzetes volt, aki a pestisjárványokból kigyógyulók védőszentje lett. A Rókus Kórház mellé épült a Szent Rókus-kápolna is, az előtte lévő téren pedig Immaculata (pestisszobor) kapott helyet 1867-ben.

Szentháromság tér

Talán a leghíresebb Immaculata a Budai Várban, a Szentháromság téren áll. A budai tanács a pusztító pestisjárványok után, 1694-ben határozta el, hogy emlékművet állít a mai Szentháromság téren. Egy újabb járvány miatt az emlékművet Újlakra helyezték át, és egy új, díszesebb Szentháromság-szobor létesítését rendelték el, ez 1713-ra készül el.

Mária tér

A Batthyány tér és a Széll Kálmán tér közötti Mária téren is áll egy Immaculata. Ezt a XVIII. századi nagy járványok egyike után emelték, eredetileg a Batthyány térre került, később többször áthelyezték, végül 1834-ben került mostani helyére. A tér nevét a XX. században változtatták Mária térre, a szobor tiszteletére.

Legnépszerűbb cikkeink