Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tiltólista a közmédiában

Létrehozva:

Van egy jó és egy rossz hírem. A jó, hogy újra hazánkra figyel a világ: Greta Thunberg (akinek ismertsége és elfogadottsága sok magyar politikus és közszereplő finnyáskodása ellenére vetekszik a világ összes politikusának vagy vallási vezetőjének tetszési indexével) Twitteren említette a hét elején Magyarországot. A rossz hír, hogy nem a miniszterelnök – aki szintén jelentős tényező a világpolitikában – nagyívű környezetjobbító bejelentései jutottak el Greta fülébe, hanem az, hogy vele és a hatalomnak fontos jelenségekkel, témákkal külön engedély nélkül nem foglalkozhat újságíró a magyar közmédiában.

Belső levelezésre hivatkozva jelent meg a brüsszeli Politicóban egy írás, amely azt állítja, hogy az államinak tekinthető média szerkesztési gyakorlata nem felel meg a nemzetközileg elvárható sztenderdeknek. Mindebből itthon kevesen, keveset érzékelhetnek, mert nem sokan nézik, hallgatják.

Jött persze a semmit sem cáfoló közlemény, a bombasztikus bejelentés: a magyar közmédia a BBC szerkesztési elveit követi, aki ezt nem ismeri fel, az ezeket az elveket támadja. Nyilván nem emlékezhetnek az MTVA-nál arra, hogy volt egyszer egy Tony Blair beszéd a Wembley-ben, amit a BBC csak abban az esetben lett volna hajlandó élőben közvetíteni, ha másnap ugyanolyan terjedelemben az ellenzék is megszólalt volna a beszédre reagálva. Ez a BBC szerkesztési gyakorlata. A magyar gyakorlat az, hogy a miniszterelnök kéthetente elmondja a magáét a Kossuth rádióban, amit aztán függetlennek mondott, államilag finanszírozott kutatóintézetek „szakértői”, kormánypárti szóvivők, fideszes politikusok magyaráznak a miniszterelnök következő kinyilatkoztatásáig. Aztán minden kezdődik elölről.

Nem az itt a fő baj, hogy körlevélben, vagy a menzán sorban állva, fülbe súgva értesül a közszolgálati zsurnaliszta, hogy mit szabad és mit nem, hanem ennek a jelenségnek a létezése. Amíg a közszolgálat a mindenkori államhatalom hitbizománya, addig ez sajnos így is marad.

Erre is gondoljunk március 15-re, a magyar sajtószabadság ünnepére készülve.

Legnépszerűbb cikkeink