Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szabályozzuk a multikat, de a nép érdekében!

Létrehozva:

Varga Judit igazságügyminiszter felállított egy munkacsoportot, amely a technológiai óriáscégeket (Google, Facebook stb.) a demokratikus jogok, a szabadságjogok és a jogállam szempontjából vizsgálja.

Örülnék, ha a kormány harcolna a techcégek adóelkerülése ellen, és közösségi szabályozás alá vonásukért. Mégis, vajon az összes multi közül miért csak ezeket akarja vizsgálni? Miért nem vizsgálja például a magyar dolgozók jogait semmibe vevő cégeket?

A miniszter asszony szerint „nemzetközi összefogásban kell gondolkodni”, (nem emlékszem, hogy EU-s szinten bármikor is magyar küldöttségek foglalkoztak volna a multik szabályozásával), és bevonná a cégeket saját maguk szabályozásába. A kormány valójában alkupozícióba akar kerülni, hogy a nagy cégek tevékenysége neki is hasznos legyen, és nem a társadalmat akarja megóvni a nagy techcégektől, amelyek felett semmilyen közösségi kontroll sincs. Az ő üzleti modelljük az, hogy ingyenesnek álcázzák magukat, majd az érzelmeinktől kezdve a betegségeinkig minden információt begyűjtenek, és eladnak más cégeknek, hogy azok ebből fogyasztást és profitot generáljanak.

Ez a fellépés illeszkedik a kormány kamu gazdasági szabadságharcába. Ma vannak olyan multik, melyek lényegében nem is adóznak Magyarországon. Soha nem látott mértékű állami támogatást oszt a kormány nekik. Közben tavaly a Hankook sztrájk idején előbb szólalt meg a dél-koreai nagykövet, hogy nem szabad így viselkedni a magyar dolgozókkal, mint a kormány. A Suzuki munkavállalóinak pedig azért kell pereskedniük, hogy egyáltalán szakszervezetük legyen.

Jó lenne, ha a multikkal való együttműködésben nem a zsákmányszerzés és a növekedés szempontjai lennének az egyedüliek, hanem arra is kapnánk választ, hogyan lehet legjobban szolgálni az állampolgárokat, a környezetünket, az örökölt múltunkat, és az ország jövőjének érdekeit.

Legnépszerűbb cikkeink