Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Megreguláznák a láthatatlan gyilkost

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Gyakrabban lehet szmogriadó, ha bevezetik az új méréseket.

„Minél kisebb szennyező szemcsékről beszélünk annál károsabbak, annál inkább bekerülnek a véráramba. Az emberi agyba akár a szaglóidegen keresztül is” – mondta Lenkei Péter levegőtisztasági szakértő a Pesti Hírlapnak. Erre figyelt fel a főváros vezetése, ezért akkor is tájékoztatást adna a jövőben a levegőszennyezés szálló porra vonatkozó mértékéről a fővárosi önkormányzat, ha a PM2,5 is meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egy napi határértékre tett ajánlását. Ráadásul felhalmozódnak az emberi agyban és a magzatokban is, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákot okozva.

Ugyanebben a témában adott be határozati javaslatot a parlamentben a Párbeszédes Szabó Tímea, amelynek lényege, hogy a szmogriadót a PM2,5 alapján is el lehessen rendelni.

„Nemzetközi gyakorlat, hogy egyre inkább a PM2,5 koncentrációját veszik figyelembe, mivel az pontosabb képet ad arról, hogy mennyire káros a levegő szennyezettsége” – mondta Lenkei Péter. A PM2,5 szemcsék mérése azért is hatékonyabb, mert a PM10 értéket meg tudják emelni olyan, az egészségre nem káros összetevők is, mint a szaharai finom homok, sőt tengerpartokon a kifejezetten gyógyhatású sókristályok is.

Az apróbb részecskék mérése nem csak pontosabb képet ad az egészségünkre káros szennyező anyagokról, de szigorúbb is lehet. A szmogriadóval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet Lenkei, hogy a PM2,5 magas koncentrációjáról általában a szilárd tüzelés tehet, ezért a lakások szigetelése, azaz a megelőzés hatékonyabb eszköz a tűzoltás jellegű szmogriadónál. Igaz, a közlekedési eredetű ultrafinom részecskék koncentrációja a nagy forgalmú utak 10-100 méteres körzetében állandóan olyan magas, ami egyértelműen káros az egészségre.

Legnépszerűbb cikkeink