Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem vágják ki a nagy fákat, nagyobb lesz a zöldfelület a Normafánál

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

Több száz fa kivágása miatt került be a hírekbe a Normafa megújítása, de végül a terveket módosították, nőni fog a zöldterület.

Javában zajlik a Normafa megújítása, ami azzal került be a hírekbe, hogy 220 nagy fát és 250 nm-nyi cserjést vágnának ki, hogy a mostani parkolót máshova helyezzék a népszerű kirándulóhely mellett.

15 ezer civil aláírás összegyűlése után végül Karácsony Gergely főpolgármester találkozott Pokorni Zoltán kerületi polgármesterrel.
A kerület lapunk kérdésére megírta, az átalakítások után sem lesz több parkoló a Normafánál a mostani 165-nél. A fővárossal folytatott egyeztetések után áttervezték az új parkolót, így több mint 200 fát őriznek meg a területen. A Normafa-program keretében a jelenlegi, a Síház előtt található aszfalt- borítású parkolót és buszfordulót – amelyek természetvédelmi területen helyezkednek el – áthelyezik a Konkoly-Thege Miklós útra, az Eötvös út és a Távcső utca közötti, fával benőtt területre. Ennek telekkönyvi besorolása ellenben parkoló, csak benőtték a fák.
A mai Eötvös útról pedig lekerül a forgalom, így azt a területet a parkfelülethez csatolják, ezzel nő a zöldfelület, az autó-és buszforgalom pedig a jelenlegi Távcső utca nyomvonalára kerül.

Új látogatóközpont is épül, az egykori ÁVH-villa helyén pedig kilátó létesült. Az egykori Hotel Olimpia helyét is parkosítják. A parkolót azonban épp a hotel helyén megüresedő területre kellett volna helyezni, és akkor még előbb letennék az emberek az autókat, és nem kellene kivágni a mostani fákat sem, mondja Sipos Péter, a Normafa – természetesen nevű civil koalíció szóvivője.

A Normafához lombkorona sétányt és hóágyút is terveznek, és felújítanák a libegőt. Az önkormányzat a réteses bódésort is elbontaná.

Zelki Benjámin

Legnépszerűbb cikkeink