Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Kizöldül a parkoló az új Városháza Parkban

Létrehozva:

Hatalmas zöld felület, még több fa, csobogók és parkosított agóra kerül 2024-re a jelenlegi Városháza tér helyére a tervpályázat nemrég kihirdetett győztes pályaműve szerint. A Városháza és a Merlin is bekapcsolódik a véráramba.

A Fővárosi Önkormányzat nagyszabású terve évtizedes adósságot törleszt a fejlesztéssel, összesen 8000 négyzetméteren. Hogy ott nincs is annyi hely? És most is egy park van a téren? A legtöbb budapesti mentális térképén valószínűleg nem szerepel a Városháza-tér hátsó, nagyobb részét elfoglaló parkoló. A teret jelenleg hosszan elhúzódó térfalak, monumentális falfelületek szabdalják, amik eltakarják a parkolót. Ezek a falak valamikor a városszerkezet átalakításának ambíciójával jöttek létre, de soha nem valósultak meg teljes egészében.

Új főteret kap a főváros

A tömb fejlesztésével a Főváros egyértelmű célja az volt, hogy a Károly körútnak hátat fordító Városházát megfordítsa, bekapcsolja a környezete életterébe és a klíma változásához alkalmazkodó közteret hozzon létre, amely nyílt társadalmi vita helyszíne lehet. Az épület földszintjén kulturális, közösségi és ügyfélszolgálati célú helyiségeket alakítanak ki, új kiállítóteret kap az épületben a Budapest Galéria, egyúttal felújítják a homlokzatot. Ugyancsak megújul a park keleti oldalát lezáró, art deco stílusban épült, valaha volt trafóház, a Merlin. A Városháza Park kialakításánál szempont volt, hogy helyet adjon alkalmi, társadalmi és politikai rendezvényeknek, megemlékezéseknek, egyúttal ember- és környezetbarát találkozóhely lehessen. A forrósodó nyári kánikulákat betonozás és térkövezés helyett fásítással fogják enyhíteni, sőt, a meglévő fákat is a helyükön hagyják, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítják. A területnek csak a fele kap burkolatot, a zöld felületek aránya 50 százalék lesz. A megújult Városháza Parkot 2024-ben vehetik át a budapestiek, addigra befejeződik a Városháza Károly körúti homlokzatának és a Merlin Színház épületének felújítása is.

A Fővárosi Önkormányzat 2021 őszén hirdetett tervpályázatot a Városháza Park megtervezésére. Az új Városháza Park kapcsán a Főváros három célt határozott meg:

  1. A Városháza Park Budapest zöld főterévé váljon,
  2. A „Nyitott Városháza” megvalósításával közelebb hozzák az emberekhez Városháza napi működését.
  3. Az új park a budapestiek találkozóhelye lehessen.

A tervpályázatra összesen 19 pályamű érkezett, amelyeket a tájépítész, építész és városépítész szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket. A bizottságba az V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valamint a Miniszterelnökség is delegált szakértőt, valamint a főváros szakemberein kívül a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építészkamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is képviseltette magát.

A nyertesek

A győztes pályaművet a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette el. „Ez a pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal”, indokolta a döntést Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. „Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is.” Az első hellyel az Iroda megkapta a lehetőséget a Park további tervezésére.

A 2. díjat a CAN Architects Studio és az Újirány Tájépítész Kft. közös pályaműve nyerte el. Tervüket tiszta, egyszerű, következetes struktúraként jellemezték, amely ökologikus választ keres a klasszikus városháza tér kialakítására. A terv egy, a városháza tengelyére rávezető interaktív, rugalmasan használható főteret alakít ki, amelyet két intenzív, biodiverz zöldfelület keretez.

A 3. díjat megosztották a Lima Design és a koprodukcióban elkészült 11. számú pályamű között. Az értékelés szerint a Lima Design terve egymásra felfűzött kisebb teresedésekkel, változatos növényalkalmazással, látványos részletekkel és tereplejtésekkel egy szinte önálló parkot alakít ki a város szívében. A 11-es pályaművet összeállító Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos, Pápai Veronika, Csomay Zsófia két, markánsan kontrasztos részre osztották a teret a városfal két oldalán: egy sűrű vegetációjú, szűrőként működő oázisra és a város társadalmi életének új pódiumaként konstruált fórumra. Továbbá megvételt nyert a KIMA Studio és a BKM FŐKERT Divízió közös, valamint Csépke Tamás, Skrabák Zoltán 12. számú pályaműve.

Legnépszerűbb cikkeink