Archív cikkek

A kiábrándult ügynök elégtételt vesz

Published

on

El vagyunk kényeztetve: John le Carré új könyve, az Ügynök a terepen gyakorlatilag a nemzetközi kiadással egy időben jelent meg magyarul. Az Agave már több mint tíz éve adja ki az egységes arculatú könyveket, és már csak néhány olyan akad, amire várhatunk: az eddig 25 kötetes életműből 18 megjelent.

Le Carré pedig 58 év írás után is friss, a szövegben, a történetsodrásban nyoma sincs rutinnak és manírnak. A legújabb könyv is olyan, mint Le Carré: szellemes és aktuális. És dühös.

Nat, a brit hírszerzés 47 éves tisztje hazatér utolsó kiküldetéséből, és nem ismer rá az országra, amelyért évtizedeken át igyekezett mások titkait ellopni. Amíg távol volt, az Egyesült Királyság népe a Brexit mellett döntött, ez pedig sebet ejtett a társadalom kötőszövetén, és hatalmas felfordulást okozott.

Ám mint Le Carré könyveiben általában, itt sem az egyébként pontosan és hézagmentesen összerakott történet számít. Hanem az ember, az ügynök. A kételyei, a kiábrándultsága, a csömöre és csalódottsága. Az, hogy úgy dönt, mielőtt véget vetnek karrierjének a törtetők, az önzők és a fiatalok, még egy utolsó művelettel bizonyít. Akkor is, ha ezért elveszít szinte mindent.

Le Carré 88 éves, és állítólag korábban már bejelentette, hogy ez a regénye lesz az utolsó. Ám egy interjúban azt is mondta, hogy lételeme az írás, akkor él, ha ír. Volt hírszerzőről lévén szó, nem tudhatjuk, mikor mondott igazat.

MJ

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version