Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Minden szem Moszkván

Létrehozva:

A két államfő még 2016-ban | Fotó: Maxim Shipenkov / Pool / AFP

Tizenkettedik alkalommal találkozott Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A moszkvai magyar-orosz csúcstalálkozó kedden délben kezdődött, így a megbeszélés lapzártánkkor még tartott.

Az előzetes tájékoztatása alapján, Szijjártó Péter és orosz kollégája, Szergej Lavrov is egyeztettek kedden. „Fontos a párbeszéd, mi ezért jöttünk” – emelte ki Moszkvából kiadott közleményében a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Szijjártó szerint a mostani magyar-orosz találkozónak a korábbiaknál is nagyobb jelentősége lehet a NATO és Oroszország között kialakult konfliktus miatt. Úgy véli, Magyarországnak nemzetbiztonsági és stratégiai érdeke a jelenlegi helyzet diplomáciai rendezése, hiszen, mint mondta, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, Közép-Európa veszít leginkább azon, ha Kelet és Nyugat konfliktusba kerül.

 

Témák

Az ukrán válság viszont csak a moszkvai csúcs egyik apropója. Az Orbán-Putyin találkozót még egy január végi interjúban harangozta be a magyar külügyminiszter, és mint akkor közölte, a megbeszélés másik oka a magyar-orosz kétoldalú együttműködések fellendítése.

Szijjártó Péter hétfőn újabb tájékoztatást adott ki a keddi csúcsról, eszerint az Oroszország-NATO konfliktus mellett a moszkvai találkozón napirenden voltak energetikai és gazdasági kérdések is. Tárgyaltak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás kiterjesztéséről, a paksi bővítésről, emellett szó volt az élelmiszeriparral illetve űriparral kapcsolatos kérdésről és egy vasúti szállítási együttműködésről is.

Szijjártó ezek közül a paksi bővítést emelte ki leginkább. Úgy véli, azért fontos erről tárgyalni, mert öt-hat jelentős engedélykérelem már az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, és amennyiben ezeket pozitívan bírálják el, a beruházást tavasszal már át lehet léptetni a létesítési fázisba.

Paks II-ről még 2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A korábbi cél az lett volna, hogy az erőmű két új blokkja 2023 körül lépjen működésbe, ez viszont, ahogy Szijjártó Péter januárban bejelentette az orosz TASZSZ hírügynökségnek, még várat magára.

 

Amiről nem beszélnek

A NATO-nak küldött orosz ultimátumról viszont már kevesebb szó esik a magyar kormánypárti politikusok retorikájában. Putyin cserébe, hogy nem rohanja le Ukrajnát, többek közt azt követelte, hogy a NATO-katonák vonuljanak ki azokból az országokból, amelyek 1997 után váltak taggá, így Magyarországról is. A magyar miniszterelnök erről a kérdésről rendszerint nem nyilvánul meg, lapzártánkig pedig nem érkezett információ arról, hogy Magyarország NATO-tagsága téma lett volna a moszkvai „baráti találkozón”.

 

Moszkvából Nyugatra csörgött

Míg Orbán Viktor Oroszországba ment, a nyugati vezetők sorra látogatnak Ukrajnába. Boris Johnson brit miniszterelnök épp kedden utazott Kijevbe, de a sort erősíti Orbán Viktor egyik legnagyobb szövetségese, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

A NATO-Oroszország válság miatt Orbán Viktor látogatásának különösen nagy jelentősége lehet, és biztos, hogy a Nyugat emiatt árgus szemekkel figyeli a magyar miniszterelnököt. A kormányfő sajtófőnöke hétfőn még egy közleményt is kiadott, eszerint Orbán Viktor hétfő este érkezett meg Moszkvába, ahonnan Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral egyeztetett telefonon. Mint Havasi Bertalan közölte, Orbán és Jens áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett.

 

Oroszországnak jó

A Nyugattal ellentétben, Putyinnak igencsak jól jött a keddi csúcs. A NATO és az Európai Unió tagországainak többsége igyekszik elhatárolódni Moszkvától, ezzel is nehezítve a Kreml helyzetét és Puytin követéléseinek behajtását. Orbán Viktor keddi látogatása viszont olyan porszem lehet a gépezetben, ami valamelyest javíthat Moszkva pozicióján. Ezt mutatja az is, hogy az utóbbi időben orosz politikusok és állami orgánumok többször méltatták Orbánt és Magyarországot.

Legutóbb épp Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki hétfő este nagyon fontosnak minősítette a magyar kormányfő moszkvai látogatását. „Nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit” – mondta, majd hozzátette: „És az is imponáló, hogy a koronavírussal kapcsolatos összes negatív tendencia ellenére sikerül folytatnunk az összes gazdasági projektet, amelyből sok van napirenden, és folytatjuk a nemzetközi ügyek közös megbeszélését, beleértve a napirenden lévő legsürgetőbb problémákat is.”

A lapzártánk után folytatott megbeszélésről szerdai lapszámunkban bővebben beszámolunk.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink