Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megszólalt az államtitkár az iskolai mobilozásról

Létrehozva:

Kitiltották az iskolákból a mobiltelefonokat, de bizonyos esetekben azért be lehet vinni őket.

Az iskolákból kitiltott mobiltelefonok kérdése az elmúlt néhány napban alaposan felborozlta a kedélyeket, a tanítás megkezdésével pedig kiderült, a készülékeket valóban le kell adni a tanulóknak. Varga-Bajusz Veronika a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában viszont most arról beszélt, a telefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott.

Felmérések előzték meg a döntést

Az államtitkár a műsorban azt mondta, a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg, ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek az intézkedésekkel. Ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányrendelet nemcsak egy világszerte aktuális helyzetre reflektál, hanem korábbi gyakorlatokat szabályoz le, sok magyarországi iskolában ugyanis már korábban kezelték a rendelethez hasonló módon a mobiltelefonok használatával kapcsolatos problémákat.

Oktatási céllal lehet

Az államtitkár ezzel együtt kijelentette: a rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást, hiszen oktatási céllal továbbra is lehet, sőt – bizonyos képzések esetében – támogatott mobiltelefonokat használni az iskolákban. Példaként rámutatott: a szakképzésben például komoly hangsúlyt kap a digitalizáció, s már több mint 700 digitális tananyag áll a diákok rendelkezésére.

Óriási felháborodás

Mint ismert és ahogyan arról lapunk is beszámolt az elmúlt néhány napban óriási felháborodást váltott ki, hogy menesztették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, azt követően, hogy az intézmény a közösségi oldalán tudatta, a kormány által hozott rendeletettel szemben úgy döntöttek, hogy nem fogják elvenni a diákoktól a mobiltelefonokat a tanítás megkezdése előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció, Forrás: Unsplash)

Legnépszerűbb cikkeink