Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megszólalt a HÖOK a gólyatáborokról

Létrehozva:

Megszólalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is a gólyatáborok ügyében.

Korábban írtunk arról, hogy kegyetlenül bántak a gólyákkal abban a táborban, amely nemrég arról híresült el, hogy maga az Egyetemi Hallgatói Képviselet döntött úgy, hogy nem vihetnek be óvszert. Később az egyetem is válaszolt, szerintük ezentúl mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakítanak ki. Utána vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem botrányos gólyatábora miatt. Most megszólalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is.

Elvárásaik vannak a gólyatáborral kapcsolatban

A szervezet a Telex-nek küldött nyílt levelében, amely a hallgatói képviselőknek és a gólyatábor-szervezőknek szól, öt pontban hívja fel a figyelmet arra, hogy az elsőévesek beavatása során milyen alapvető elvárásoknak kellene megfelelni.

A levél szerint a HÖOK Alapszabály részét képező Etikai Chartában foglaltak ismerete és betartása valamennyi hallgatói képviselőre nézve kötelező érvényű.

„Az emberi méltóság, a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyek semmilyen körülmények között sem sérülhetnek az egyetemi élet, különösen a gólyatáborok során”

– írták, és hozzátették: a HÖOK elítéli azokat az eseteket, amelyek szembe mennek ezzel.

A szervezet elvárja, hogy a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények lebonyolításakor „a szervezők tegyenek meg mindent, hogy a gólyák és a résztvevők pozitív élményekkel gazdagodjanak”, ha valakinek valami nem komfortos, akkor ne legyen kötelező bevonódnia.

Elvárják ugyanakkor azt is, hogy a hallgatókat minden rendezvényen megfelelően tájékoztassák arról, kihez tudnak fordulni, ha nem megfelelő bánásmódban van részük. A HÖOK közölte azt is, hogy a választmányuk felülvizsgálja az Etikai Charta jelenlegi állapotát, és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink