Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Moszkvát is támadják az ukránok

Létrehozva:

Elérte Moszkvát az ukrán ellentámadás: vasárnap éjjel egy dróntámadás történt Moszkva közelében. A célpont egy katonai reptér lehetett a település közelében, de az orosz főváros külső részein is lehetett hallani a robbanásokat.

Az előző éjjel ismét sor került egy csetepatéra az orosz főváros közelében. Az ukrán ellentámadás során több, drónnak tűnő eszköz is látható volt – írja az Index.

Az Astra nevű orosz Telegram-csatorna utóbb ugyancsak megosztott több felvételt, amelyeket a helyi lakosok készítettek. Ezek közül a 2. és 3. videón lövöldözést is lehetett hallani. Mint a csatorna is közölte, a dróntámadás célpontja a jelek szerint a Moszkva-közeli Cskalovszkij katonai repülőtér lehetett. QP | Quality Placement Az Astra szerint a Moszkvához közeli Scsjolkovo városában lövéseket, robbanásokat hallottak a lakosok.

Mint írták, a helyi Telegram-oldalak arról számoltak be, hogy a reptér elleni támadást visszaverték, az orosz állami szervek azonban nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az esetről (ez azóta is így van).

Az esettel kapcsolatban az ukrajnai háborút követő-kommentáló egyik újságíró, Tim White hívta fel a figyelmet a közösségi médiában arra: ha ezek valóban ukrán drónok voltak, akkor az már önmagában kérdéseket vet fel.

„A Cskalovszkij légibázis Scsjolkovoban van, amely a Kremltől északkeletre található. Nagyon aggasztó lehet Putyin számára, hogy a drónok hogyan tudták megkerülni a teljes légvédelmet, mielőtt ideértek volna”

– írta, miközben hozzátette, az is jelzésértékű lehet, hogy a drónok ellen a jelek szerint kézi lőfegyvereket kellett bevetni az ilyenkor szokásos elektronikus hadviselési (EW) eszközök helyett. Többen azt is felvetették, hogy a reptéren (amely egyébként a hivatalos adatok szerint 31 kilométerre található Moszkva központjától) néhány különleges gép is állomásozhat, állítólag még azok közül az IL–80-asok kozül is, amelyeket személyesen Vlagyimir Putyin is használhat – írja a lap.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP))

Legnépszerűbb cikkeink