Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Új tagokkal bővült a Halhatatlanok Társulata

Létrehozva:

Idén ismét új tagokkal bővült a Halhatatlanok Társulata. Négy évvel ezelőtt az ATV élesztette újra és vállalta a szavazás és a díjátadó teljeskörű lebonyolítását.

1996 óta szavazza meg a közönség, kik kerüljenek a Halhatatlanok Társulatába

A Halhatatlanok Társulatát 1996-ban az egykori Stúdió című televíziós kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin alapították. Az Alapítvány kuratóriumának többi tagja Kauzál Márton, Nagy Márta, Németh S. Szilárd és Rónai Egon, valamint az elnök Szinetár Miklós.

1996-ban és 1997-ben a közönség tíz színpadi művésznek ítélte oda a díjat három kategóriában. 1998-tól neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelölt ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerült a szavazólapra, amelyet országos, illetve regionális napi- és hetilapok több alkalommal közölnek. A nézők szavazatai alapján kategóriánként két-két művésszel bővült a Halhatatlanok Társulata. Ők lettek a legújabb Örökös Tagok.

Idén is 8 művésszel bővült a Halhatatlanok Társulata

A jelölteket idén a kuratórium mellett egy neves művészekből álló Művészeti Bizottság szavazta meg januárban, melynek tagjai, Almási Éva, Bánsági Ildikó, Bodor Johanna, Szakály György, László Ferenc, Hegedűs D. Géza, Oszkó-Jakab Natália.

Úgy, ahogy minden évben, most is a közönség döntötte el, hogy kik azok az előadóművészek, akik tehetségükkel, a nemes célok, a kultúra, a művészetek, valamint a társadalom melletti kiállásukkal kiérdemelték, hogy a Társulat Örökös Tagjai legyenek.

A Halhatatlanok Társulata Örökös Tagja elismerésben részesülő művészekkel sétáló cipőtalp-lenyomat készül, amelyet Budapesten, a Nagymező utca Operettszínház előtti kiszélesített, parkosított, utcabútorokkal berendezett részén, a Halhatatlanok sétányán helyeznek el. Az új tagok sétáló cipőtalp-lenyomatát eredetileg a Magyar Televízió nyilvánossága előtt rögzítették. Az elkészült lenyomatokat a burkolathoz illeszkedő, időtálló nemes gránitból formázták. 2008-ban ezeket a lenyomatokat egy tartósabb, fém öntvényre cserélték, s azóta az újakat is abból készítik el. A Nagymező utca 15~19 szám előtti, térbútorokkal berendezett, széles járdaszakaszt, amelyet akkor már 84 lenyomat díszített, 2008. szeptember 21-én, a magyar dráma napján ünnepélyes keretek között Halhatatlanok sétányára keresztelték

Szeptember 14-én szombaton 11 órakor az Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán ünnepélyes keretek között fogják felavatni a megtisztelő elismerést elnyerő művészek lábnyomát.

Az új tagok névsora:

Színészek:

László Zsolt
Csuja Imre

Színésznők:

Szirtes Ági
Für Anikó

Táncművészek:

Csarnóy Katalin
Lőrinc Katalin

Operaénekesek:

Pitti Katalin
Gulyás Dénes

(Fotó: Halhatatlanok Társulatának hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink