Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megvan a Fidesz-KDNP EP-listája

Létrehozva:

Több képviselő tényleg távozik Brüsszelből.

A Fidesz országos elnöksége a KDNP-vel egyetértésben döntött a kormánypártok 2024-es EP- lista javaslatáról, amelyet a Fidesz választmánya április 15-én fogadhat el – közölte Deutsch Tamás európai parlamenti listavezető. Hozzátette, új jelöltként szerepel a listán mások mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok.

A Fidesz-KDNP teljes listája itt olvasható. A júniusi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: az európai politikai küzdelmekkel kapcsolatban eddig a hagyományos kategóriákban gondolkodtak, hogy van jobboldal, baloldal, vannak globalista vagy szuverenista erők, de most egy új dimenzió is nyílt: a döntő kérdés nem a párthovatartozás lesz, hanem, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti.

Deutsch Tamás közölte, a Fidesz-KDNP 2024-es EP-listája továbbra is nemzeti lista

Deutsch Tamás szerint a vajdasági és kárpátaljai magyar nemzeti közösség új jelöltjei, Vicsek Annamária és Ferenc Viktória is szerepelnek a listán. Szerinte mindennek a nyugat-balkáni uniós csatlakozási folyamat felgyorsítása szempontjából, illetve a tragikus orosz-ukrán háború mielőbbi befejezésével, a béke megteremtésével kapcsolatban még különösebb jelentősége van. Beszélt arról is, hogy Bocskor Andrea és Deli Andor EP-képviselők továbbra is a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében folytatják munkájukat. Értékelése szerint az eddigi legkeményebb európai parlamenti ciklus elé néznek, minden korábbinál durvább támadásokkal szemben kell majd megvédeniük Magyarország szuverenitását – írja a Népszava.

Deutsch Tamás közölte, hogy „Brüsszel méregzöld ideológiai nyomásgyakorlása” ellen Nyugat-Európa-szerte fellázadtak a gazdák, a következő évek egyik legfontosabb kérdése a gazdatársadalom érdekeinek eredményes képviselete lesz. Ezért fontos – folytatta – hogy a magyar gazdák képviselete markánsan megjelenik a listán, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnökének személyében.

Elmondta, hogy Orbán Viktor felkérésére Hidvéghi Balázs az európai parlamenti ciklus végeztével a magyar Országgyűlés tagjaként dolgozik majd, a néhány év megszakítással 2004 óta EP-képviselő Járóka Lívia pedig a jövőben az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását. Deutsch Tamás felidézte, Trócsányi László már korábban bejelentette, hogy nem indul újra a 2024-es európai parlamenti választásokon, mert a mandátuma lejártát követően a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként a magyar felsőoktatás sikeréért kíván dolgozni, míg Tóth Edina európai parlamenti tanácsadói és képviselői tapasztalatával környezetvédelmi szakemberként folytatja pályafutását.

A nagyobbik kormánypártnak jelenleg 12, a KDNP-nek 1 képviselői helye van az uniós törvényhozó testületben. Bár a júniusi 9-i európai választásokig még több mint két hónap van hátra, és a gyorsan változó belpolitikai fejlemények miatt kiszámíthatatlanok az esélyek, a két párt arra számít, hogy a következő öt évre legalább ennyi képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP).  Deutsch Tamás azt követően lett a kormánypárt listavezetője, hogy elődje, a kegyelmi botrányba belebukott Varga Judit lemondott minden közéleti tisztségéről.

(Kiemelt képünk forrása: Deutsch Tamás nyilatkozik a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálnában, Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink