Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fellázadtak az üzletek tulajdonosai az utcai árusok ellen

Létrehozva:

Rengeteg vásár volt tavaly is Budapesten, az üzletek tulajdonosai szerint bevételeik harmadát veszítik az utcai árusok miatt.

Komoly gondokat okoznak az utcai árusok az üzletek tulajdonosainak. Akár 30 százalékos bevételkiesést is okozhatnak a szinte egymást érő utcai vásárok azoknak a tulajdonosoknak, akik a belvárosi rendezvények környékén üzemeltetnek boltot – tudta meg az rtl.hu. A portál kiderítette, hogy sok vállalkozó már a bezárást fontolgatja, annak ellenére is, hogy egy szabályozás értelmében egy adott területen évente legfeljebb 80 napig lehet vásárt tartani.

A szabályok, úgy tűnik azért vannak, hogy megszegjék, az Erzsébet téren tavaly legalább 140 napig volt olyan rendezvény, ahol árusok pakolhattak ki, ráadásul ugyanezen a helyszínen volt több fesztivál is. Az üzlettulajdonosok megelégelték ezt és levelet írtak az illetékeseknek, de a helyi jegyző és a terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is azt állítja, nincs tudomása szabálysértésről. Vannak ugyanakkor, akik jól járnak ezzel a helyzettel: a vásárokon egy NER-közeli üzletember és ismert belvárosi vállalkozók is kereshetnek – fogalmaz a cikk.

„Mire ideérnek a vevők, már megvettek mindent, amit akartak. Ettek-ittak, és a kezükben van a szuvenír is” – mondta az egyik névtelenséget kérő üzlettulajdonos az RTL-nek. „Nekünk az épületek aljában állandó boltjaink vannak, amelyek fenntartása nagyon drága. Minden hónapban fizetjük a bérleti díjat, az adót, az alkalmazottak fizetését, erre szinte egész évben elénk tesznek olyan utcai árusokat, akik gyakorlatilag ugyanazokat a termékeket árulják, mint mi” – fogalmazott.

Az üzletek tulajdonosai most összefogtak. Azt mondják, nem azt szeretnék elérni, hogy egyáltalán ne legyen utcai vásár Budapest belvárosában, csak a szabályok betartatása a céljuk. „Szükség van ezekre, jó a hangulata, és ha bizonyos keretek között működik, akkor a mi forgalmunkra is jó hatással van. Mi csak azt szeretnénk, ha a rendezvények időtartama nem lépné át a rendeletben meghatározott kereteket” – nyilatkozták.

A rendelet szerint 20-20 napig lehet vásárt tartani egy helyszínen: húsvétkor, advent idején, karácsonykor és szilveszterkor, valamint plusz egy választható időben. Ez azt jelenti az árusok szerint, hogy évente összesen 80 napig lehet ilyen vásárt engedélyezni.

Az Erzsébet téri terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által kiadott adatokból kiderült, hogy 2023-ban legalább 140 napra kötöttek szerződést abból a célból, hogy valamilyen vásárt tartsanak. Ugyanezen a helyszínen azonban voltak egyéb rendezvények is: további 39 napig tartott például a Nyárköszöntő fesztivál, és 9 napig Töltöttkáposzta fesztivál.

 (Kiemelt kép: Pexels)

Legnépszerűbb cikkeink