Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

19 százalékot emelnének áraikon a budapesti taxisok

Létrehozva:

Vagyis egy éven belül másfélszeresére nőne a budapesti taxizás ára.

További 19 százalékkal emelnének a taxisok az áraikon, vagyis 1500 vagy 1900 forint lehet a budapesti taxizás alapdíja – írja a Népszava.

„A taxisok 80-90 százalékát lefedő szervezetek a benzinársapka eltörlése utáni 40 százalékos emelést figyelembe véve mérsékelt, 19 százalékos áremelési igényt fogalmaztak meg. Ez kétféle módon is elérhető. Az »A« változat szerint az alapdíj 1500 forintra emelkedne, a kilométerdíj 440 forintra, míg a percdíj 110 forintra nőne. A »B« változat szerint a kilométerdíj és a várakozási díj változatlan marad, viszont az alapdíj 1900 forint lenne. A taxisok inkább az első változatot támogatják”

– ismertette a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Mint ismert: tavaly áprilisban az elmúlt években elmaradt tarifaemelés, a pandémia és az infláció együttes hatásának ellensúlyozására a taxisok demonstrációkkal nyomatékosított kérésének engedve 33 százalékkal emelkedtek a fuvardíjak Budapesten. A viteldíj 300 forintról 400 forintra, az alapdíj 700 forintról 1000 forintra, míg a percdíj 75 forintról 100 forintra nőtt. Ezt emelnék tovább a taxisok. Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor egy éven belül 54 százalékkal, több mint másfélszeresére emelkedik a taxizás ára Budapesten – írja a lap.

 (Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink