Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ételből kevesebbet, üzemanyagból viszont jóval többet vásároltunk novemberben

Létrehozva:

A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg 2022 novemberében az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A KSH adatai szerint novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Tavaly január-novemberben a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakánál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,8 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 26,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. Novemberben az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal kisebb lett.

Az eladások volumene a textil-, ruházati és cipőüzletekben 13, a használtcikk-üzletekben 8,6, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben pedig 4,1 százalékkal nőtt, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben nem változott, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 3,0, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben pedig 5,1 százalékkal mérséklődött. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 10 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,8 százalékkal csökkent novemberben. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,5 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1541 milliárd forintot ért el novemberben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

(Kiemelt képünk: Bolt a Somogy megyei Kastélyosdombón 2022. február 3-án. Fotó: MTI/Varga György)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink