Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A globális GDP egy százalékával megoldható lenne a vízhiány vagy a szegénység

Létrehozva:

Dr. Rab Árpád jövőkutató szerint az emberi nagyon jól alkalmazkodó faj, de fontos, hogyan tesszük azt. A kutató szerint a globális GDP egy százalékával meg lehetne oldani a vízhiányt.

Nagyon jó létben élünk, belekényelmesedtünk, miközben az emberiség által előállított GDP egy százalékával meg tudnánk oldani a vízhiányt vagy a szegénységet – mondta dr. Rab Árpád jövőkutató a Jazzy Rádió reggeli műsorában, a Business Classban.

„Föld körüli napelemeket, víz alatti városokat tudunk építeni, Európát körülvevő gátat tudnánk építeni, ami energiát is termel”

– sorolta a lehetőségeket a jövőkutató, aki kérdésre válaszolva közölte: hazánk szerepét is meg lehet találni az új körülmények között, így például Magyarország pont az űrkutatásban ért el sikereket.

Alapvetően hálózati társadalomban élünk, ahol azt kell megállapítanunk, hol tudunk ebben becsatlakozni. Azt kell megtalálni, hogy kis energiaigényű, de magas hozzáadott értékű termékeket állítsunk elő, így például a digitális technológiák terén – folytatta.

Rab Árpád a hőmérséklet emelkedéséréről szólva hozzátette: tíz év múlva Budapesten 43 fok lesz az átlaghőmérséklet. Feltette a kérdést: ki kell találni, hogyan éljünk a következő évtizedekben, hogyan érinti ez a lakosságot, időseket.

Nagyon jól alkalmazkodó faj vagyunk – mondta – de a fontos az, hogy rövid, vagy hosszútávon alkalmazkodunk-e.

A politikáról szólva hozzátette: a politikának az a célja, hogy azonosítsuk azt, ki térhet baj, például az időseket, akkor egy támogatási programmal tudunk enyhíteni a problémán. Mint mondta: az a jó, ha a politikai és üzleti élet is megtalálja ebben a sikert.

A jövőkutató szerint a következő időszakban azok a technológiák működnek jól, amelyek, amelyek megkönnyítik az életet és védik a környezetet.

(Kiemelt kép: a csapadékhiány miatt kiszáradt Vekeri-tó Debrecen közelében 2022. július 4-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink